Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Okoličányho môžu oslobodiť, nové dôkazy zatiaľ nenavrhli

Róbert Okoličány
Róbert Okoličány

PEZINOK - Nové pojednávanie s údajným bossom východoslovenskej mafie Róbertom Okoličánym, ktoré sa dnes na Špecializovanom trestnom súde začalo napriek neprítomnosti väčšiny zo 16 obžalovaných, sa môže skončiť jeho oslobodením.

Prokuratúra totiž zatiaľ nenavrhla nové dôkazy, pričom podľa Najvyššieho súdu tie doterajšie, vrátane výpovede kľúčového svedka Róberta Görcsösa, nestačia. Okrem toho Görcsös už na rozdiel od minulosti nie je chránený.

Na novom vypočutí Görcsösa nástoja advokáti i Najvyšší súd, ktorý vo februári zrušil nielen doživotie pre Okoličányho, ale aj tresty jeho údajným komplicom. Bývalého člena gangu Görcsösa polícia roky chránila, lebo s ňou spolupracoval a popísal celé fungovanie skupiny. Na súde dnes vyšlo najavo, že od polovice februára ho už nestrážia a tak je muž na slobode podobne ako Okoličány a väčšina údajného gangu. Z programu na ochranu svedkov ho vylúčili pre porušenie podmienok, čím môže byť kontakt s kriminálnikmi, spáchanie trestného činu či odmietnutie výpovede.

Keďže svedok ochranu nemá, mohol by výpoveď zmeniť pod nátlakom. Okoličány, ktorého gang prokurátor považuje za jeden z najnebezpečnejších v histórii Slovenska, to však odmietol. "Načo?" odpovedal na novinársku otázku, či svedka bude kontaktovať. Podľa advokáta iného obžalovaného, Viktora Križiaka, tiež zmena jeho výpovede ani nie je potrebná. Ani jeho predchádzajúce svedectvo totiž nestačilo na právoplatné odsúdenie gangu.

"Ja si nemyslím, že jeden svedok robí celý prípad," povedal advokát. "Pokiaľ aj prokuratúra neprinesie nejaké nové dôkazy, nie je možné ustáliť vinu," dodal. Okrem toho podľa Križiaka svedok nehovorí pravdu, lebo ho zmanipulovala polícia a sľúbila mu výhody. Aj podľa Najvyššieho súdu chýbajú priame dôkazy o tom, že Görcsös hovoril pravdu. Najvyšší súd však nespochybnil, že vraždy, vydierania, bitky a ďalšie zločiny sa stali.

Najvyšší súd tiež označil za chybu, že bývalý Špeciálny súd v minulosti rozdelil pojednávanie so 16 obžalovanými do štyroch procesov. Spoločné pojednávanie sa totiž naťahovalo pre rôzne ospravedlnenky, Okoličányho bývalý advokát raz napríklad neprišiel pre oslavu narodenín svojho syna. Podľa Najvyššieho súdu sa však rozdelením procesu vznikli chyby, napríklad sa niektorí obžalovaní nemohli vyjadriť k svedectvám proti nim.

Na nový proces dnes väčšina z obžalovaných neprišla. Súhlasili však s tým, aby sa pojednávalo bez nich. Do Pezinka prišiel iba Okoličány, ktorý sa len minulú stredu dostal na slobodu po 1,5-ročnej väzbe, a jeho príbuzný Rudolf Okoličány. Obaja nechceli, aby o nich pojednával senát bývalého predsedu Špeciálneho súdu Igora Králika, lebo je podľa nich zaujatý. Okoličány však s námietkou neuspel ani v minulosti, keď Špeciálny súd jeho a Jaroslava Potúčka za mafiánske vraždy a ďalšie činy odsúdil na doživotie. Nepodmienečné tresty vo februári 2009 dostali aj ďalší muži.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu