Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Údajný boss košického podsvetia Okoličány je na slobode

Prepustenie Róberta Okoličányho na slobodu Zobraziť galériu (5)
Prepustenie Róberta Okoličányho na slobodu

BRATISLAVA - Údajný šéf košického podsvetia Róbert Okoličány sa dnes po roku a pol dostal z väzby na slobodu. Jeho prepustenie nariadil Špecializovaný trestný súd po tom, čo ho košický krajský súd dnes oslobodil v prípade, kde bol obžalovaný z bitky v bare.

Košické väzenie údajný mafiánsky boss opustil krátko po rozhodnutí špecializovaného súdu. Ten však o niekoľko dní otvorí proces, v ktorom ho vinia z viacerých mafiánskych vrážd.

"Právoplatným rozhodnutím Krajského súdu v Košiciach pominuli u obžalovaného dôvody väzby," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Popoludní tak Okoličány opustil brány väznice, kde bol od októbra 2008. Podľa prokuratúry sa vtedy totiž pobil v bare. Krajský súd v Košiciach však dnes podľa jeho hovorkyne Marcely Gálovej skonštatoval, že sa do konfliktu nezapojil.

Údajný šéf jedného z najnebezpečnejších gangov na Slovensku by sa zrejme dostal na slobodu aj bez oslobodenia. Koncom apríla mu totiž mala vypršať maximálna lehota pre zadržiavanie. Za to, že súdy počas jeho väzby nedokázali prípad skončiť, navrhuje ministerstvo spravodlivosti potrestať konkrétnych sudcov. O Okoličánym rozhodoval senát bývalého predsedu Špeciálneho súdu Igora Králika, o ktorom sám Okoličány vyhlásil, že je blízky exministrovi spravodlivosti Danielovi Lipšicovi a senát bývalého predsedu Najvyššieho súdu Milana Karabína.

Už vlani súdna rada pozastavila výkon funkcie sudcovi Jánovi Mihálovi, pre ktorého chybu sa dostal na slobodu jeden z Okoličányho údajných komplicov, Ján Potúčko, odsúdený na doživotie. "Nezvládnutie tohto prípadu potvrdzuje, že disciplinárne konania voči sudcom, ktorí sú podozriví z vážnych pochybení v kauze Róberta Okoličányho a spol., sú oprávnené, ale navrhované sú tresty mierne," komentovalo Okoličányho prepustenie ministerstvo.

Aby sa údajný mafián nedostal na slobodu, parlament v minulosti dva razy menil pravidlá väzby, predĺžil aj maximálnu lehotu väzby o rok na päť rokov. Okoličányho naposledy prepustili po troch rokoch v máji 2008 na príkaz Ústavného súdu, pretože mu väzbu predĺžili až po jej vypršaní.

Špecializovaný trestný súd Okoličányho už vo februári 2009 odsúdil na doživotie a potrestal aj ďalších šiestich jeho údajných komplicov. Prípad však musí opäť prejednať. Jeho rozsudok totiž koncom februára zrušil Najvyšší súd. Ten mu nariadil nielen posúdiť nové dôkazy, ale aj vyriešiť viaceré nejasnosti. Okrem toho musí súd v Pezinku spojiť všetky tri procesy s Okoličányho skupinou, ktoré v minulosti rozdelil. Pojednávanie s množstvom obžalovaných sa totiž naťahovalo.

Gang okolo muža, ktorý sa oddnes opäť voľne pohybuje, prokurátor považuje za jeden z najnebezpečnejších v histórii Slovenska. Pôsobil v rokoch 2000 až 2007, pričom mu pripisuje asi 20 trestných činov. Podľa neho Okoličány vraždil a dával vraždiť, aby sa zbavil konkurencie, no pri potýčkach prišiel o život aj okoloidúci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu