Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Proces s Adamčovým gangom sa nezačal, obhajca neprišiel

Branislav Adamčo
Branislav Adamčo (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Senát Okresného súdu Bratislava I. dnes nemohol otvoriť pojednávanie s gangom Branislava Adamča v prípade mediálne známej dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave.

Na pojednávanie sa nedostavil obhajca trojice obžalovaných. Súd mu predvolanie doručoval samostatne aj v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR. Predvolanie advokátovi doručila, ale podarilo sa jej to až po zákonnej lehote. Podľa prokurátorky obhajca na adrese svojej kancelárie poštu nepreberá. Hlavné pojednávanie dnes odročili na 24. mája. Predseda senátu prostredníctvom médií žiada predvolaných svedkov, ktorých je dovedna asi 30, aby na pôvodne plánované pojednávanie v nasledujúcich dňoch nechodili.

Podľa vyšetrovateľa členovia gangu Branislava Adamča v decembri 2004 zastrelili Henrietu B. a 10-ročného chlapca. Z vraždy sú obvinení okrem údajného šéfa skupiny aj Nikola P. a Jozef B. Hlavný obvinený - Karol M., ktorý je podľa obvinenia organizátor celej akcie, je momentálne na úteku a súd v jeho prípade konal ako proti ušlému.

Okresný súd 27. novembra 2008 pôvodne zamietol obžalobu v tejto kauze, prípad sa mal podľa jeho rozhodnutia vrátiť do prípravného konania. Sudca vtedy poukázal na procesné pochybenie vyšetrovania porušením zásady špeciality v prípade obvineného Adamča. Toho totiž v apríli 2006 zatkli v Maďarsku a vydali ho na Slovensko. On požiadal o zásadu špeciality, to znamená, že slovenská strana môže začať vyšetrovanie jeho trestnej činnosti až vtedy, keď sa k prípadu vyjadrí maďarská strana. To podľa obžalovaného a tiež súdu slovenskí vyšetrovatelia nerešpektovali, lebo Maďarsko súhlas vydalo až v roku 2007, keď sa na Slovensku už vyšetrovalo. Prokurátorka podala voči rozhodnutiu okresného súdu sťažnosť, ktorej krajský súd v máji 2009 vyhovel a nariadil proces.

V prípade mala byť podľa vyšetrovateľov iná obeť. Karol M. z Prievidze si podľa nich objednal vraždu bývalého policajta Juraja G. Zločinecká skupina však zavraždila priateľku Juraja G. aj 10-ročného chlapca (syna Juraja G.), ktorí sa viezli v aute Juraja G. Celý incident sa odohral vo večerných hodinách. Členovia gangu začali na dvoch autách prenasledovať modrý Volkswagen Passat, na ktorom zvyčajne jazdil expolicajt. Adamčo údajne začal po aute zo zadného sedadla strieľať zo samopalu. Následne Passat havaroval. Adamčo vystúpil a všimol si, že v aute nesedí Juraj G., ale žena s dieťaťom. Napriek tomu prišiel k vozidlu a ťažko zraneného chlapca zastrelil.

Údajný šéf východoslovenskej zločineckej skupiny Adamčo dostal v inom prípade vo februári 2009 od bývalého Špeciálneho súdu doživotie, rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Na výnimočné tresty súd vtedy neprávoplatne odsúdil Nikolu P. - na 23 rokov a Jozefa B. - na 22 rokov. Ďalší členovia gangu dostali tresty v rozmedzí od osem do 20 rokov, podmienečné tresty dostali Peter T. a Július P. Súd členov zločineckej skupiny odsúdil za deväť trestných skutkov, ktorých sa mali dopustiť v rokoch 2003 až 2004, za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, krádeže, ublíženie na zdraví, vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci, všeobecné ohrozenie, nedovolené ozbrojovanie, podplácanie aj vraždu Arpáda Nistora. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, Branislav A., Nikola P., Jozef B. sa odvolali na mieste.

Adamčo. už je v jednom prípade právoplatne odsúdený. Banskobystrický súd ho odsúdil na 24 rokov za vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Adamčo sa odvolal a Najvyšší súd SR mu trest znížil na 15 rokov.

Košický okresný súd riešil aj ďalší prípad vraždy, na ktorej sa mal podľa prokuratúry podieľať Adamčo spolu s Júliusom Krátkym. Obžalovali ich ešte z vraždy Alberta S., ktorá sa stala v roku 1999 na Zemplínskej šírave, súd ich však oslobodil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu