Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rómsku osadu má riešiť exekútor a buldozéry!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Obec Plavecký Štvrtok neďaleko Bratislavy chce ráznejšie zasiahnuť voči nelegálnej rómskej osade. Ide o približne 90 domov postavených bez stavebného povolenia na pozemkoch prevažne Slovenského pozemkového fondu, pričom väčšina z nich je v ochrannom a bezpečnostnom pásme vysokotlakových plynovodov.

Dnes to uviedol starosta obce Ivan Slezák. Osada síce existuje už niekoľko desiatok rokov, zo začiatku tu však bolo podľa starostu týchto stavieb menej. V poslednom čase sa však množia sťažnosti na obyvateľov rómskej osady. Napádanie na ulici či voľne pobehujúce psy nie sú ničím nezvyčajným.

"Vyzvali sme ich v zmysle stavebného zákona, aby doplnili dokumentáciu na zlegalizovanie stavieb," povedal Slezák. Podľa starostu bude obec naďalej postupovať v zmysle stavebného zákona. Obecný úrad už všetkým nelegálnym stavebníkom doručil výzvy, aby doplnili dokumentáciu na zlegalizovanie stavieb.

Šiestim už bolo vydané rozhodnutie o likvidácii, niektorí obyvatelia rómskej osady sa však odvolávajú. V prvom rade ide o zlikvidovanie stavieb v chránenom a bezpečnostnom pásme potrubí, postupne by mali byť odstránené všetky ilegálne domy. Vylúčená nie je v prípade nutnosti ani exekúcia či riešenie problému súdnou cestou.

"Už včera bolo neskoro. Urobím všetko pre to, aby do dvoch mesiacov nabehol exekútor a buldozéry," povedal v tejto súvislosti Martin Píry, poradca starostu a zároveň člen Rady Slovenského pozemkového fondu, ktorý predmetné pozemky spravuje. Píry upozorňuje zároveň na to, že čierne stavby ohrozujú život a zdravie obyvateľov osady. Ako dodal, pri riešení tejto problematiky sa pokúsi aj o stretnutie obecnej samosprávy s predstaviteľmi fondu.

"Na Slovensku pôjde zrejme o precedens, ale právo musí platiť pre všetkých a hlavne ide o ochranu života a zdravia samotných obyvateľov cigánskej osady," myslí si Píry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu