Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SNS chce v osadách kukláčov, emisie vysvetľoval aj Pučík

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Represie v rómskych osadách sú podľa poslanca SNS Jakuba Gajdošíka najlepšou prevenciou, poriadok v nich by mali urobiť kukláči. Slovenská národná mládež, ktorej je Gajdošík predsedom, o to požiadala aj policajného prezidenta Jána Packu.

Gajdošík chce v osadách preventívne akcie, aby Rómovia mali pred policajtmi rešpekt. „Nech cigáni vedia, že ruka zákona na nich dolieha,“ vyhlásil. Za veľký problém v osadách považuje SNS úžerníctvo. Packu preto požiadali aj o zvýšený počet policajných hliadok v osadách v čase vyplácania sociálnych dávok.

Policajný šéf mal prisľúbiť, že v lokalitách, kde sú rómske obce, v najbližších týždňoch pribudnú noví policajti. Minister vnútra Robert Kaliňák minulý rok sľúbil navýšiť počet policajtov o 300. Packa však zástupcom SNS povedal, že policajtov, najmä na východnom Slovensku, by malo byť viac o 400.

Pre Rómov chce SNS zaviesť sociálne karty, ktoré by nemohli byť zneužívané úžerníkmi. Na karty by chodili peniaze, za ktoré by si Rómovia mohli nakúpiť potraviny, ale nie alkohol a cigarety. Nakupovať na karty by mali v sociálnych predajniach, ktoré by zriaďovali obce.

Na kartu by sociálne dávky nabiehali postupne a nie jednorazovo, aby celý obnos z karty nemohli minúť naraz. Funkcionári SNS sa vyjadrili aj ku kauzám spájaným práve z ich stranou. SNS bola podľa podpredsedu strany Rudolfa Pučíka škandalizovaná pri predaji emisií a nástenkovom tendri neoprávnene. Ako dnes uviedol, aj stredajšia tlačová beseda bývalého projektového manažéra Interblue Group Rastislava Bilasa dokazuje, že kauza garážová firma vznikla umelo.

„Vylučujem, že by predstavitelia SNS boli zatiahnutí do korupcie pri predaji emisií,“ vyhlásil Pučík. Predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara obvinil, že kauzu nástenkový tender spustil on. „Celú kauzu spustil Vladimír Mečiar vyhlásením, že je to tunel ako Brno,“ vyhlásil. Podľa neho tender prebehol v súlade so zákonom.

Bilas v stredu uviedol, že jediným majiteľom spoločnosti Interblue Group, ktorá kúpila emisie, bol Čech žijúci v Amerike Marek Pleyer. Podľa neho majetný človek, obchodník, niečo ako investičný bankár, ktorý spravuje peniaze bohatým ľuďom, napríklad elitným športovcom. Interblue od ministerstva životného prostredia kúpila koncom roka 2008 15 miliónov ton emisií za 5,05 eura za tonu, zároveň sa zaviazala Slovensku zaplatiť ďalšie jedno euro za tonu, ak peniaze z emisií použije v súlade so zelenými projektmi.

Podľa medializovaných informácií okolité krajiny, ktoré predávali emisie priamo štátom a nie sprostredkovateľom, predali kvóty dvojnásobne drahšie. Bilas odmietol akékoľvek porušenie zákona a machinácie pri kúpe emisií. Projektový manažér zároveň poprel akékoľvek prepojenia na politickú scénu. Priznal však, že si tyká s lídrom SNS Jánom Slotom, ktorého pozná asi od roku 1992 “cez motorky”.

O emisnom biznise sa Bilas so Slotom rozprával až po tom, ako podpísali zmluvu, dovtedy nie. “Mal nejaké exaktné otázky kto, čo, prečo, načo, začo,” vysvetlil. “Vedel, že s tým mám niečo do činenia, lebo mu to povedal Chrbet,” dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu