Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Medvedev verejnosť príliš nezaujal, najviac ich prišlo na Slavín

Prelet stíhačiek MiG-29 pri príležitosti 65. výročia oslobodenia Bratislavy.
Prelet stíhačiek MiG-29 pri príležitosti 65. výročia oslobodenia Bratislavy.

BRATISLAVA - Prvá návšteva ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva na Slovensku verejnosť príliš nezaujala. Viac ako prítomnosť samotného štátnika trápili Bratislavčanov dopravné obmedzenia.

Hoci svetoví politici prichádzajú na Slovensko iba výnimočne, na ruského prezidenta bolo zvedavých len zopár jednotlivcov. Výnimkou bolo kladenie vencov na Slavíne pri príležitosti 65. výročia oslobodenia Bratislavy, kde prišla viac ako stovka ľudí.

Príchod šéfa Kremľa do Bratislavy zmenil zaužívaný chod i tvár hlavného mesta. Námestie pred Prezidentským palácom polícia ohradila plotom, okolie i priľahlé ulice strážili desiatky policajtov. Na bezpečnosť ruského prezidenta dohliadali aj ostreľovači, nad mestom krúžil vrtuľník. Prejazd cez historické centrum mesta komplikovali dopravné obmedzenia a zápchy, meškala hromadná doprava.

Prítomnosť Medvedeva však nechala väčšinu oslovených Bratislavčanov ľahostajných. "Ruský prezident ma nezaujíma, len mi to skomplikovalo vybavovanie v centre," mávol rukou dôchodca, čakajúci na trolejbus v susedstve policajných zábran. Podobne reagovala aj dvojica stredoškoláčok, ktoré sa neúspešne pokúšali prejsť krížom cez Hodžovo námestie pred Prezidentským palácom. "Politika ma nebaví," vysvetľovala Jana (17).

V hlúčiku postávajúcom na zastávke sa však našli aj takí, ktorých do mesta prilákala zvedavosť. "Asi ho však neuvidím," prezradil Bratislavčan Jozef (81). Policajné zábrany boli totiž od nádvoria Prezidentského paláca vzdialené niekoľko metrov, zvedavcom vo výhľade bránili okrem tmavých limuzín aj policajné autá. Sklamaná bola aj dvojica dlhovlasých tínedžerov, ktorým sa Medvedev páčil najmä pre jeho lásku k tvrdému rocku. "Mám rád aj rusky založených ľudí, mám aj rodinu z Ruska," netajil svoje sympatie Dano z bratislavského sídliska Lamač.

Pokojnú atmosféru na námestí narušil len príchod dvojice mužov s transparentom, ktorí žiadali ospravedlnenie za vpád vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 do vtedajšieho Československa. "Protestujem tu preto, aby prezident a premiér požadovali ospravedlnenie od Medvedeva za okupáciu Slovenska," uviedol Tibor Novotka. Počas svojho pokojného protestu čítal do megafónu mená ľudí, ktorí zahynuli počas augustovej invázie.

Niekoľko desiatok aktivistov v deň príchodu Medvedeva do Bratislavy zas upozorňovalo na údajné porušovanie ľudských práv v Rusku. Účastníci ohláseného protestu však napokon zostali za odstaveným autobusom.

Väčší ohlas vyvolala návšteva prezidenta Ruskej federácie na internetových diskusných fórach. Veľká časť diskutujúcich napriek negatívnej skúsenosti s vyše 40-ročným pobytom sovietskych vojsk Medvedeva obhajovala, kritika smerovala skôr na adresu Spojených štátov a ich vojenských aktivít v posledných rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu