Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na Slovensko podvečer pricestuje ruský prezident

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ruska Dmitrij Medvedev pricestuje dnes podvečer na oficiálnu dvojdňovú návštevu Slovenska. Do Bratislavy príde Medvedev po prvý raz od nástupu do funkcie v roku 2008.

Na programe má stretnutie so všetkými tromi najvyššími ústavnými činiteľmi. So svojim partnerom Ivanom Gašparovičom podpíšu bilaterálne dohody a vyznamenajú vojnových veteránov. Naplánované je aj kladenie vencov na Slavíne, kde je pochovaných vyše 6800 vojakov Červenej armády.

Po prílete čaká Medvedeva na nádvorí Prezidentského paláca oficiálny ceremoniál a neskôr slávnostná večera. Nasledujúci deň obaja prezidenti vyznamenajú ruských a slovenských vojnových veteránov. Po rokovaní a podpise dohôd sa uskutoční tlačová konferencia Medvedeva, ktorá bude jediným mediálnym vystúpením počas jeho návštevy. Prvý muž Ruska sa s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a predsedom Národnej rady Pavlom Paškom (Smer-SD) stretne v stredu popoludní.

Pri príležitosti 65. výročia oslobodenia Bratislavy obaja prezidenti položia vence na Slavíne. Následne sa zúčastnia na koncerte Súboru piesní a tanca Ruskej armády Alexandra Vasilijeviča Alexandrova. Medvedev odcestuje z Bratislavy v stredu podvečer. O deň neskôr by mal v Prahe spolu s americkým prezidentom Barackom Obamom podpísať zmluvu o obmedzení jadrových zbraní.

Podľa prezidentskej kancelárie sa Gašparovič a Medvedev majú pri spoločných rozhovoroch venovať aj medzinárodnej politike, otázkam bezpečnosti, energetike, doprave a vojensko-technickej spolupráci. Pri príležitosti návštevy ruskej hlavy štátu sa chystá uzavretie ôsmich slovensko-ruských medzivládnych alebo obchodných dohôd. Slovenské elektrárne majú napríklad podpísať kontrakt o dodávkach jadrového paliva pre tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce.

Na bezpečnosť ruskej delegácie, ktorej súčasťou bude aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, či minister energetiky Sergej Šmatko, bude dohliadať takmer tisíc policajtov.

Ruský prezident naposledy navštívil krajinu vo februári 2005; v Bratislave sa vtedy stretla bývalá hlava štátu Vladimir Putin s niekdajším americkým prezidentom Georgeom Bushom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu