Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Odborári v SAD Zvolen vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZVOLEN - Odborári v podniku SAD Zvolen, ktorý je najväčším autobusovým prepravcom v Banskobystrickom kraji, vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Nepáči sa im, že vedenie podniku s nimi zatiaľ nepodpísalo kolektívnu zmluvu.

Odborári požiadali ministerstvo práce o sprostredkovateľa a pokiaľ sa v priebehu dvoch týždňov s vedením firmy nedohodnú, pristúpia k ostrému štrajku, povedal dnes predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Dĺžku prípadného štrajku Machyna nechcel spresniť, prípadný výpadok dopravy podniku SAD Zvolen by však postihol väčšinu Banskobystrického kraja. Na vyhlásení štrajkovej pohotovosti sa odborári dohodli minulý piatok. Šéfa tamojších odborov Jána Ostroluckého podľa Machynu firma následne stiahla z jeho linky do Prahy. "Je to diskriminácia, zavoláme inšpektorát práce," dodal Machyna. Podnik odôvodnil zmenu tým, že šéfa odborárov musí mať nablízku, aby s ním mohli o kolektívnej zmluve rokovať.

V SAD Zvolen pracuje zhruba 1000 zamestnancov, z toho je 620 vodičov. Pôvodná kolektívna zmluva im vypršala koncom minulého roka a novú zatiaľ vedenie podniku ani po odstránení niektorých sporných bodov nepodpísalo. Podpredseda predstavenstva Adrián Polóny novinárom tvrdil, že o zmluve bude firma naďalej rokovať, jej podpis však nie je právne vymožiteľný a spoločnosť sa riadi vyššou kolektívnou zmluvou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu