Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Trebišove protestovali zamestnanci dánskej firmy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Približne 60 pracovníkov dánskej spoločnosti Blika dnes protestovalo v uliciach Trebišova. Obávajú sa totiž straty zamestnanie potom, čo ich firmu odstavili od dodávok elektriny. Potvrdil to odborový predák Jozef Balica. Podnik je bez elektriny od stredy, po zastavení výroby hrozí aj úplné zatvorenie prevádzky.

"Toto je azda prvý prípad v krajine, keď firma musela zastaviť výrobu pre vypnutú elektrinu, za ktorú riadne platila," uviedol Balica z Odborového združenia Kovo. Podnik a jeho zamestnanci sú podľa neho rukojemníkmi v spore medzi mestom Trebišov a vlastníkmi priemyselného parku.

Firme vypli dodávku prúdu majitelia priemyselného parku pre údajné dlhy na nájomnom, ktoré má voči nim mesto Trebišov. Problém sa spoločnosti Priemyselný park Trebišov podľa jej konateľa Róberta Vysokého nepodarilo s mestom vyriešiť ani po niekoľkomesačných rozhovoroch. Dánska firma, ktorá od roku 2007 vyrába v Trebišove kovové skrinky a dielenský nábytok, už pre zastavenie výroby oznámila na úrade práce hromadné prepúšťanie všetkých 60 zamestnancov.

"Obrátili sme sa tiež na súd so žiadosťou o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by nariadil obnovenie dodávok elektriny," uviedol zástupca spoločnosti Juraj Belej. Súd by mal o predbežnom opatrení rozhodnúť v utorok. Okres Trebišov patrí podľa štatistík k regiónom s najvyššou nezamestnanosťou v krajine.

Koncom decembra tam bola bez práce štvrtina ľudí, prípadné zatvorenie dánskej fabriky by situáciu podľa Balicu ďalej zhoršilo. Pre odstavené dodávky energií skončila vlani s výrobou humenská spoločnosť Chemlon Humenné. Firma za energie dlhovala vlastníkom tamojšieho priemyselného parku približne 3,3 milióna eur, o prácu po zastavení výroby prišlo všetkých vyše 300 zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu