Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Štrajk maďarských železničiarov sa po deviatich hodinách skončil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Štrajk maďarských železničiarov sa po deviatich hodinách skončil, medzinárodné vlaky medzi Maďarskom a Slovenskom začnú jazdiť podľa cestovných poriadkov. Do úplného obnovenia prevádzky môžu niektoré súpravy meškať päť až 20 minút, informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.

Maďarskí železničiari protestovali proti vládnej reforme systému verejnej dopravy a možnému prepúšťaniu. "Avizované dva vlaky, ktoré mali mimoriadne ukončiť jazdu v Štúrove, pôjdu už podľa platného cestovného poriadku," uviedol Čikovský. Na slovenských hraniciach mal svoju cestu skončiť vlak EC Avala z Prahy cez Budapešť do Belehradu.

Z tohto juhoslovenského mesta mal byť naopak vypravený vlak EC Hungaria z Budapešti do Berlína. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI sa k dnes k štrajku pripojila iba časť zamestnancov maďarských železníc. Podľa odborového zväzu VDSZSZ hrozí prepustenie tisícok železničiarov, maďarské ministerstvo dopravy tvrdí, že si odborári zle vysvetlili pripravované zmeny.

Maďarskí železničiari už v tomto roku štrajkovali začiatkom mája za zvýšenie platov, vlani zastavili dopravu na viacerých železničných uzloch krajiny spolu štyrikrát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu