Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

VLK je proti zonácii, Medveď dostal aj knihu o medveďoch

Minister životného prostredia Jozef Medveď
Minister životného prostredia Jozef Medveď (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Ministerstve životného prostredia dnes náčelník lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč odovzdal hromadnú pripomienku k pripravovanej zonácii TANAP.

"Bolo pod ňou vyše 11-tisíc podpisov," uviedol. Ministrovi Jozefovi Medveďovi zároveň daroval knihu o medveďoch v Tichej a Kôprovej doline s názvom Posledná pevnosť, v ktorej autor Erik Baláž opisuje túto poslednú rozsiahlu oblasť tatranskej divočiny v Tatrách. "Minister bol na rokovaní vlády, tak som mu ju nechal u štátneho tajomníka Jaduša," dodal Lukáč.

"Zmenšenie rozlohy prísne chránených území v TANAP-e na úkor kľúčových biotopov kamzíka, svišťa, tetrova, vlka, rysa a medveďa nemá v Európe na území národných parkov obdobu. Tomuto bezprecedentnému rozhodnutiu nepredchádzala žiadna celospoločenská diskusia a ani odborný prieskum dotknutých území," sťažujú sa ochranári.

Rezort navrhuje zrušiť bezzásahový stupeň ochrany prírody lesných porastov na ploche 8 800 hektárov. Za najzávažnejšie problémy novej zonácie VLK považuje zaradenie viac ako 1 200 hektárov lesov z Tichej a Kôprovej doliny do zón s lesným hospodárením a zaradenie 128 hektárov lesov v Surovom hrádku medzi plochy na výstavbu rekreačných zariadení. V Spálenom žľabe rozšíria zjazdové trate o 176 hektárov na úkor biotopov svišťa, kamzíka a tetrova a v okolí Štrbského plesa zase o 400 hektárov na úkor prioritných biotopov európskeho významu. Na rozvoj cestovného ruchu bude určených ďalších 129 hektárov v Ždiari, i keď 50 hektárov leží priamo v národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry. Ťažbu dreva by po zmene zonácie povolili na vyše tisíc hektároch lesných porastov v Bielovodskej a Javorovej doline, ktoré mali doteraz najprísnejšiu ochranu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu