Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Homosexuálne partnerstvá podporuje vačšina Slovákov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Zákon, ktorý by umožnil životné partnerstvá ľudí rovnakého pohlavia, má na prevažne katolíckom Slovensku už viac priaznivcov ako odporcov. Vyplýva to zo septembrového prieskumu agentúry Focus, o ktorého výsledkoch tento týždeň informovalo združenie Iniciatíva Inakosť zastupujúce záujmy gejov a lesieb.

Prípadné prijatie zákona by podporilo 44 percent opýtaných. Proti uzákoneniu partnerstiev homosexuálov sa naopak vyslovilo 41 percent účastníkov ankety.

Výsledky prieskumu podľa zástupcu Inakosti Júliusa Koleniča znamenajú, že slovenská spoločnosť je na prijatie zákona o životných partnerstvách pripravená a politici by mali začať diskusiu o jeho prijatí. "V skutočnosti totiž neexistujú žiadne relevantné argumenty na odmietnutie prijatia takéhoto zákona, ktorý by zabezpečil dôstojný život početnej skupine občanov tohto štátu," uviedol.

Väčšina ľudí v prieskume súhlasila aj s tým, aby mali gejovia alebo lesby právo na informácie o zdravotnom stave svojho partnera či priznanie ošetrovného, ak by sa o neho starali. Právo po sebe dediť či možnosť vytvoriť bezpodielové spoluvlastníctvo podporilo 56 percent účastníkov sondy.

Takzvané registrované partnerstvo homosexuálov umožnilo zákonom ako prvé Dánsko v roku 1989. Po ňom nasledovali aj ďalšie krajiny Európskej únie, v roku 2006 právnu úpravu prijalo aj susedné Česko. Proti prijatiu podobného zákona na Slovensku sa okrem cirkví postavila viackrát vládna SNS a opozičné KDH.

Príliš veľké šance na schválenie zákona nedával gejom a lesbám ani premiér a predseda ľavicového Smeru-SD Robert Fico. V minulosti totiž vyhlásil, že nechce otvárať vo vzťahu s cirkvami citlivé otázky a tvrdil aj, že téma partnerských zväzkov homosexuálov nepatrí medzi priority spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu