Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Slovensko sa vráti veľký gej a lesbický festival

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Po niekoľkých rokoch sa Slovensko môže opäť tešiť na veľkú prehliadku filmov s gejskou a lesbickou tematikou, ktorú doplnia aj sprievodné podujatia.

Filmový festival inakosti 2009 prinesie do Bratislavy od 30. septembra do 4. októbra viac ako tri desiatky filmov zo sedemnástich štátov sveta, mnohé z nich v slovenskej premiére. O akcii informovala jej spoluorganizátorka Zuzana Kepplová.

V poradí ôsmy ročník festivalu zorganizovalo občianske zduženie Iniciatíva Inakosť, ktoré zastupuje gejov a lesbické ženy na Slovensku. Podujatie sa uskutoční vo filmovom klube 35mm na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Patronát nad prehliadkou prevzala známa slovenská herečka Zuzana Kronerová, ktorá sa predstaví v titulnej úlohe Zlomatky talianskeho dramatika Maria Gelardiho v bratislavskom Divadle Astorka.

"Prehliadka je jedinečnou príležitosťou pre všetkých fanúšikov filmu vidieť kvalitné diela s gejskou a lesbickou tematikou," povedal riaditeľ festivalu Ján Benec. Dodal, že naposledy sa festival v podobnom rozsahu konal v roku 2001. Tohtoročnou novinkou sú aj sprievodné podujatia, a to divadelné predstavenie v Divadle Astorka a putovná výstava Homosexualita a umenie 1800 - 2000 v priestoroch Photoportgallery v Bratislave.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na niekoľko filmov, ktoré na Slovenku neboli doteraz uvedené. V Bratislave bude mať napríklad slovenskú premiéru írsky film V kožuchu a bez nohavičiek režiséra Paula Warda z divadelného prostredia Dublinu či tohtoročný hit lesbických a gej festivalov Recept na dieťa od kanadskej režisérky Alison Reid. Príbeh lesbického páru, ktorý podstúpi vedecký experiment a "splodí" svoje biologické dieťa, si vyslúžil pozitívne reakcie divákov i kritiky. Téma gej rodičovstva dominuje aj vo švédskej rodinnej komédii Patrik 1,5 režisérky Elly Lemhagen; festivalových návštevníkov poteší aj slovenská premiéra argentínskeho thrilleru Rybie dieťa režisérky Lucíe Puenzo, ktorá zaujala už svojim debutom XXY.

Slovenská kinematografia bude na festivale zastúpená najmä produkciou z dielne absolventov Filmovej a televíznej fakulty VŠMU; pre návštevníkov sú napríklad pripravené dva filmy bývalého absolventa VŠMU Viktora Csudaia Veľký rešpekt z roku 2008 a Ružový partner z roku 2006. Krajinu bude na prehliadke reprezentovať aj jeden z najvýznamnejších slovenských hercov Jozef Kroner, ktorí sa divákom pripomenie v maďarskom filme Iný pohľad z roku 1982 od známeho režiséra Károlyho Makka. Film, ocenený na festivaloch v Cannes a Sao Paule, približuje atmosféru neslobody, strachu a privierania očí koncom 50. rokov v porevolučnom Maďarsku.

V sekcii Zlatý fond lesbickej a gej kinematografie sa predstaví americká klasika Srdcia na púšti režisérky Donny Deitch z roku 1986 o milostnom vzťahu upätej profesorky anglickej literatúry a mladej slobodomyseľnej Cay. K ďalším lákadlám patrí americký film Stonewall režiséra Nigela Fincha, ktorý približuje krvavý zásah americkej polície proti homosexuálom z 28. júna 1969 v gej klube v newyorskom Greenwich Village.

História gej a lesbických festivalov na Slovensku sa podľa organizátorov začala písať v roku 1995 v Tajove neďaleko Banskej Bystrice, prehliadku zorganizoval Filmový klub Banská Bystrica a Slovenský filmový ústav v Bratislave. Podujatie sa údajne stretlo s nevôľou verejnosti, v katolíckych kostoloch sa vraj ozvali hlasy proti jeho usporiadaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu