Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

BMG Invest a Horizont: Jeden obhajca PN, druhý u lekára

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEZINOK – Neprítomnosť obhajcu obžalovaného Dávida Brtvu dnes znemožnila pokračovať v pojednávaní kauzy údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia pri prevode na nových majiteľov, v ktorej sú obžalovaní podnikatelia Jozef Majský, Patrik Pachinger a Dávid Brtva.

Jeho obhajca sa ospravedlnil pre práceneschopnosť, náhradná obhajkyňa zas pre lekárske vyšetrenia. Špeciálny prokurátor Ján Šanta na margo situácie poznamenal, že advokát ochorie práve vtedy, keď aj náhradná obhajkyňa. „Navrhujem zmeniť náhradného obhajcu, podľa možností za trochu zdravšieho," poznamenal Šanta.

Senát Špecializovaného trestného súdu zrušil ustanovenie náhradnej obhajkyne Dávida Brtvu a pridelil mu rovnakého náhradného obhajcu, ako doteraz mal Patrik Pachinger. Ten však musí podľa zákona dostať päť dní na prípravu, preto prípad odročili na 15. apríla. Na súd dnes neprišli ani viacerí predvolaní svedkovia, medzi nimi aj manželka obžalovaného Pachingera, ktorá dlhodobo nepreberá súdne predvolania.

Sudca Pachingera upozornil, že ak to bude pokračovať, môže postupovať podľa trestného poriadku. Odročovanie sprevádza pojednávanie tejto kauzy často – proces sa znova rozbehol 17. januára po takmer polročnej prestávke. V období, keď sa nepojednávalo, vypracoval znalec na žiadosť súdu posudok o zdravotnom stave Pachingera, ktorý sa opakovane pre zlý zdravotný stav ospravedlňoval z pojednávaní. Krátko po jednom odročení kauzy ho videli v meste, ako kočíkuje syna.

"Môj zdravotný stav mi nebráni v pohybe, ale ide o kopec iných vecí, ktoré nechcem bližšie špecifikovať,“ povedal vtedy pre denník Sme. Neskôr vysvetlil, že na pojednávania nechodí, lebo by sa pri svojom zdraví nedokázal stopercentne brániť. Dôvodom sú bolesti, ale aj lieky, ktoré berie. Svoje ochorenie však nekonkretizoval. Pachinger v októbri minulého roka podal proti pribratiu znalca do prípadu sťažnosť, ale Najvyšší súd SR ju zamietol.

Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus. Dôvodmi, pre ktoré dovtedy nemohol pojednávať, boli ochorenia Dávida Brtvu, neprítomnosť Patrika Pachingera, ktorému rodila manželka, vypovedanie plnej moci jeho advokáta či stomatochirurgický zákrok obhajcu Jozefa Majského. Na pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo vlani vo februári, bol ako svedok z väzby predvedený bývalý šéf nebankových spoločností Vladimír Fruni, ktorý však odmietol pred senátom vtedajšieho Špeciálneho súdu (ŠS) vypovedať s odôvodnením, že by si mohol privodiť trestné stíhanie. Bývalý generálny riaditeľ BMG Invest Marián Šebeščák na pojednávaní uviedol, že akciu prevodu oboch nebankových subjektov na nových majiteľov riadil Jozef Majský, ten to však odmietol.

"Svedok nehovorí pravdu, s tou vecou som nemal nič spoločné.“ Šebeščák sa na súde vyjadril aj k mediálne známej nahrávke telefonátu, ktorá je dôkazom obžaloby. Podľa Šebeščáka Fruni telefonoval Majskému a rozhovor nahral kamerou, aby mal dôkaz o tom, že spoločnosti už patria novým majiteľom.

Na januárovom pojednávaní vypovedala len časť predvolaných svedkov, viacerí sa nedostavili. Vypovedať nemohol ani bývalý advokát Majského, ktorého dovtedy bývalý klient nezbavil mlčanlivosti. Teraz už takýto súhlas dal.

Trojica si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich 27. apríla 2007 odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Senát odsúdil Majského na 12 rokov, Brtvu na 11 rokov a Pachingera na 10 rokov. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, obžalovaní sa proti nemu odvolali. Najvyšší súd rozsudok zrušil a kauzu vrátil ŠS na opätovné prerokovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu