Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V predkladaní zákonov bol najmenej aktívny Smer

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Málo aktívnych poslancov v počte predložených návrhov zákonov v končiacom sa volebnom období parlamentu má hlavne vládny Smer-SD. K najaktívnejším zákonodarcom naopak patrili zástupcovia opozičného KDH. Vyplýva to z údajov zverejnených na stránke Národnej rady.

Ani jeden návrh zákona zo 150-členného parlamentu nepredložila približne desatina poslancov. Väčšinu z nich tvoria poslanci Smeru-SD, ktorý po minulých voľbách obsadil 50 kresiel. Do júnových volieb čaká poslancov podľa dostupných informácií už len jedna schôdza, ktorej hlavná časť by mala mať slávnostný charakter.

Najviac, zhruba štyri desiatky zákonov predložili súčasní alebo bývalí členovia KDH - exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH), Pavol Minárik (nezávislý), Július Brocka (KDH) a exminister vnútra Vladimír Palko (nezávislý). Napriek tomu sa celej opozícií nepodarilo presadiť v parlamente v tomto volebnom období prakticky žiaden návrh; niektoré z jej iniciatív si však osvojili a po kozmetických úpravách predložili ako vlastné zástupcovia vládnej trojky.

 "Koalícia napríklad zmietla niektoré opozičné návrhy na boj proti kríze, o pár mesiacov ich však s veľkou pompou schválila," povedal riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Dodal, že koalícia ignorovala opozičné návrhy, hoci zväčša šlo o apolitické zákony technického charakteru.

V minulom volebnom období, keď súčasné opozičné strany tvorili vládnu koalíciu, parlament podľa Mesežnikova schválil takmer štyri desiatky zákonov, ktoré predložila vtedajšia opozícia. Z koaličných poslancov boli od volieb v roku 2006 najiniciatívnejší predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj s asi dvoma desiatkami návrhov, o niečo menej noriem predložil šéf národniarov Ján Slota a poslanec strany Rudolf Pučík.

 Väčšina poslancov pripravila päť a menej návrhov zákona. Tie sú oprávnení podávať nielen poslanci; podstatná časť schôdzí Národnej rady totiž pozostáva z prerokovávania vládnych materiálov. Zmeny v predložených návrhov zákonov môžu poslanci iniciovať tiež počas rokovania parlamentných výborov.

Základný plat poslanca je viac ako 2000 eur, k tomu dostávajú pomerne vysoké paušálne náhrady; funkcionári parlamentu majú nárok aj na príplatky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu