Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V záhrade našiel 162 starých delostreleckých mín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA - Majiteľ rodinného domu v obci Nová Dedina - Tekovská Nová Ves neďaleko Tlmáč našiel vo svojej záhrade 162 delostreleckých mín z druhej svetovej vojny. Muníciu vo štvrtok zneškodnil privolaný pyrotechnik, informovala dnes polícia. Nálezy historickej munície sú na Slovensku pomerne časté, väčšinou však v menších množstvách.

Majiteľ narazil na míny podľa policajnej hovorkyne Renáty Čuhákovej pri bežných prácach v záhrade. Po odkopaní zeminy sa našli ďalšie míny kalibru 82 milimetrov.

Podobné množstvo munície našiel v apríli roku 2007 náhodný chodec tiež v blízkosti rieky Hron, pri obci Hronovce. Priamo na brehu rieky vtedy pyrotechnici zlikvidovali 180 delostreleckých mín. Muníciu z druhej svetovej vojny našli v minulosti aj v Turni nad Bodvou a Michaľanoch na východe Slovenska či v Kalnej nad Hronom.

Celkové množstvo nevybuchnutej munície na území Slovenska nie je známe. Viac ako 60 rokov od vojny sa nájde viac ako 1000 kusov granátov, nábojov či mín ročne. Nebezpečné pozostatky vojny po sebe zanechali vojská v rôznych zákopoch či podzemných skladoch. V zemi tiež zostala nevybuchnutá munícia. Na povrch sa podľa pyrotechnikov dostáva napríklad pri zosuvoch pôdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu