Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Súdia Hriňovčana, opitý polial horľavinou brata a zapálil

Martin Š.
Martin Š.

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Martinom Š. (56) z Hriňovej, časť Slanec v okrese Detva.

Prokurátor mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin vraždy, pretože svojho brata Štefana (61) polial horľavinou a zapálil.

Tragédia sa stala v máji minulého roka v dome, v ktorom obaja bratia bývali. Spolu popíjali a podľa prokurátora sa pohádali. Mladší zo súrodencov potom polial horľavinou staršieho a zapálil. Ten zomrel pri následnom požiari na následky rozsiahlych popálenín a otravy splodín z horenia. Podľa obžaloby išlo o smrť trýznivým spôsobom, pretože nemohol z izby ujsť, lebo mal obmedzenú pohyblivosť ľavej nohy po autonehode.

Martin Š. vyhlásil, že je nevinný a bratovi nechcel ublížiť. Iba ho pofŕkal liehom, ktorým chcel umyť okno na izbe. Keď chcel odhodiť zápalku do popolníka, tá spadla na stôl, prikrytý novinami a poliaty alkoholom. Keď vznikol požiar, Martin z izby odišiel bez toho, aby bratovi pomohol alebo privolal pomoc. Hasičov, záchranku a policajtov privolali susedia, ktorí videli, že z okna na dome sa dymí. Martina našli ležať na dvore v tráve. Keď sa ho pýtali na Štefana, povedal, že je v izbe, kde horí. Na hasení, ani na privolaní záchranárov sa nepodieľal.

Podľa znalcov je Martin psychopatická nezdržanlivá osobnosť s rysmi citovej lability a zvýšenou agresivitou, najmä po požití alkoholu. Bol štyrikrát trestaný za bitku a ublíženie na zdraví. Napadol i brata, za vraždu ktorého je teraz súdený. V minulosti sa priznal k podpáleniu sena, ktoré odmietol dať bratovi. K hádkam medzi nimi údajne dochádzalo najmä preto, že Martin nikde nepracoval a Štefan ho musel živiť.

Obhajca obžalovaného vyhlásil, že nešlo o úmyselné konanie. Obhajoba chce dosiahnuť zmenu kvalifikácie z vraždy na trestný čin usmrtenia. Pojednávanie odročili na máj. Na návrh prokurátora sudkyňa predvolá ešte dvoch svedkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu