Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Topiaci sa sneh zdvihol hladiny viacerých slovenských riek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Topiaci sa sneh a dažďové zrážky zdvihli v uplynulých hodinách hladiny viacerých tokov, najmä na juhu východného a stredného Slovenska. Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) bol na niektorých staniciach dosiahnutý tretí - najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

Dispečeri Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) hlásili zatiaľ len menšie škody zväčša na zatopených poliach.

Hladiny riek vzrástli najvýraznejšie na juhu východného Slovenska. "Dôvodom vzostupu (hladín) je topenie sa snehu, ktoré urýchlili tekuté zrážky. Oteplenie prišlo náhle," povedal dispečer košického odštepného závodu SVP. Vodohospodári na východe krajiny počítajú ešte s miernym zvyšovaním hladiny riek.

Tretí stupeň povodňovej aktivity dosiahli popoludní hladiny menších východoslovenských riek Olšava a Roňava. Takisto ho namerali aj na juhu stredného Slovenska na dolnom toku Ipľa. Druhý stupeň s predpokladom poklesu hladiny dosiahol jeho prítok Štiavnica v Horných Semerovciach.

Voda zatiaľ nenapáchala veľké škody na majetku. Opatrenia proti záplavám však podľa dispečera SVP zo závodu Banská Bystrica podnikli napríklad v obciach Levického okresu. Protipovodňové hrádze postavili v Bohuniciach, v Chorvaticiach zasa sanovali priesak cez železničný násyp.

Na úroveň druhého povodňového stupňa vystúpila aj Morava pri Kopčanoch. Prvý stupeň dosiahli hladiny viacerých slovenských tokov, pokojná bola zatiaľ situácia na severe krajiny.

Toky na viacerých miestach Slovenska sa rozvodnili aj uplynulý víkend. Hladiny však nevystúpili na takú úroveň, ako v úvode roka či počas vlaňajších vianočných sviatkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu