Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico prízvukoval dôležitosť zákona o preukazovaní majetku

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu znova prízvukoval dôležitosť zákona o preukazovaní majetku.

"Urobme už rozhodujúci krok a zákon o preukazovaní pôvodu majetku schváľme a nešpekulujme už," vyzýva premiér, ktorý nadchádzajúcu schôdzu parlamentu považuje za jedinečnú príležitosť ho schváliť. Dokonca tvrdí, že napriek vlažnému postoju koaličných partnerov je vysoká pravdepodobnosť, že prejde. "Som pripravený sa baviť o vylepšeniach. Ja sa aj tak obávam, že ho znova niekto napadne na Ústavnom súde SR. Je šanca mať pomerne prísny zákon," vyhlásil. Tvrdí, že ho netreba dokonalý, prax ukáže, či bude treba doňho vstupovať. "Keď budeme vždy v zákone vidieť nejakú malú dieru, na ktorú nebudeme môcť reagovať a kvôli nej zastavíme proces prijímania zákona, bude zle. Tento zákon je veľmi potrebný," tvrdí premiér, ktorý znova ubezpečil verejnosť, že sa ho netreba báť. "Verejnosť musí byť v kľude, zákon sa týka iba veľkých prípadov," vyhlásil.

Fico chce aj v novelizácii zákona o verejnom obstarávaní presadiť, aby súčasný šéf Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal zostal v čele inštitúcie až do vymenovania nového človeka po voľbách. Tvrdí, že to zase bude člen opozície a "za tým si stojí". Tvrdí, že je "dôveryhodnejšie, ak je tam člen opozície, vôbec mi nevadí, ak je na jeho čele člen opozície". Zákon je v druhom a treťom čítaní. Fico chce doň ešte naformulovať, aby každá právnická osoba v konzorciu musela povedať niečo o minulosti. "Dajme si do zákona ustanovenie, že konzorcium bude priesvitné, ako keď dáte röntgenový snímok na sklo s lampou," vyhlásil Fico. Vie si predstaviť, že by aj členovia komisií mali bezpečnostné previerky.

Premiér vyhlásil, že keďže táto vláda neprivatizuje, tak sa politický súboj preniesol na verejné obstarávanie. To však podľa neho má iný rozmer, lebo verejné obstarávanie je v rukách opozície. "Ja chcem len jednu jedinú vec na tomto svete - aby rozhodcami v týchto veciach neboli ani médiá ani politici. Ak raz úrad povie, že verejné obstarávanie je v poriadku, tak sa nemôže stať, že nejaké médium alebo nejaký politik robí z verejného obstarávania škandál," vyhlásil Fico. Verejné obstarávanie označil za dlhodobú traumu, pri jeho lepšom nastavení by sa dvadsať percent dalo ušetriť. Dobrým nápadom je centrálne obstarávanie a ak by fungovalo, dalo sa vyhnúť mnohým nepríjemným diskusiám.

Fico tvrdí, že žaloba v prípade emisií musí byť a rozhodujúce kroky musia podniknúť do volieb. "Stále existujú právne možnosti. To hlavné sme dostali v hotovosti, ten zvyšok je viazaný na zelené projekty," tvrdí Fico. Vysvetlil, že cena bola stanovená na 5+1 euro. Päť eur Slovensko dostalo v hotovosti, jedno euro sa viaže na zelené projekty. V týchto projektoch sa nedohodli, preto minister životného prostredia Jozef Medveď dostal pokyn, aby žiadal preplatenie zostatku. Na dotiahnutie 15 miliónov eur musí minister vyvinúť právny tlak. Sú však aj iné možnosti, ako získať 15 miliónov eur, na trh s emisiami vstupujú iné firmy, tvrdí Fico. Slovensko má ešte podľa premiéra k dispozícii asi 35 miliónov ton na predaj. Ministerstvo potom musí predstaviť renomovanú firmu. Keďže je znovu o limity veľký záujem, možnosťou je aj to, že by spoločnosť na seba prevzala záväzky z minulosti spojené s 15 miliónmi eur, uzavrel Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu