Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mýto na cestách I. triedy opäť od pondelka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nákladní dopravcovia budú od pondelka za jazdu po cestách prvej triedy opäť platiť mýto. Oznámilo to ministerstvo dopravy a Národná diaľničná spoločnosť. Výber mýta bol čiastočne pozastavený od polovice januára pre viaceré chyby v systéme, ktoré vyvolali opakované protesty autodopravcov.

Nedostatky sa podľa ministerstva podarilo odstrániť, podobne sa vyjadrilo aj združenie dopravcov Česmad Slovakia. Slovensko zaviedlo mýto za prejazd po diaľniciach a vybraných cestách prvej triedy pre vozidlá nad 3,5 tony vrátane autobusov začiatkom roka.

Po protestoch menších dopravcov združených okolo vznikajúcej Únie autodopravcov Slovenska vláda ustúpila a okrem presadenia nižšej spotrebnej dane naftu pozastavila výber mýta na väčšine spoplatnených úsekov. Únia dopravcov napriek skoršej kritike systému nové protesty zatiaľ nechystá.

"Vývoj mýta budeme ďalej monitorovať, sme presvedčení, že nie je v poriadku a očakávame, že sa budú množiť aj sťažnosti dopravcov," povedal zástupca únie Rudolf Páleš. Väčšie združenie Česmad tvrdí, že kľúčové problémy v mýtnom systéme sa podarilo vyriešiť.

"Z pohľadu fakturácie, rozdelenia úsekov, prejdenej vzdialenosti a výšky mýtneho, je všetko v poriadku," povedal viceprezident združenia Pavol Jančovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu