Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SkyToll môže cez mýto sledovať občanov, tvrdí Janiš

Stanislav Janiš
Stanislav Janiš

BRATISLAVA – Predseda parlamentného poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš sa obáva sledovania občanov, vlastníkov áut, súkromnou spoločnosťou cez mýto.

„Budeme sledovaní súkromnou spoločnosťou, ktorú nevieme kto vlastí a vieme iba to, že za ňou stoja schránkové firmy s kontami na Cypre,“ vyhlásil dnes na tlačovej besede Janiš. Zároveň upozornil, že spoločnosť SkyToll podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho má pripraviť aj mýto pre osobné autá. „Táto súkromná spoločnosť bude mať v databáze osobné údaje miliónov občanov Slovenska. Bude vedieť, kde sa pohybujú ich osobné autá, kde kedy boli, koľko a kde sa zdržali, teda všetko,“ zdôraznil Janiš.

Janiš zároveň upozornil, že spoločnosť SkyToll má už dnes k dispozícii v systéme kompletné údaje o všetkých autodopravcoch. Teda IČO, DIČ, sídlo, účty, banky, počet a typ vozidiel s ŠPZ, emisnú triedu auta a ich vek. Zároveň má osobné údaje o autodopravcoch, ktorí za spoločnosť podpisujú dokumenty. To znamená dátum narodenia, číslo občianskeho preukazu, adresu. SkyToll má aj denné trasy jednotlivých áut a koľko kto platí za mýto. Podľa Janiša sa však v podmienečnom potvrdení projektu mýta uvádzajú viaceré nedostatky aj v bezpečnostnom teste systému.

„V systéme mýta sú vady a nedostatky v ochrane dát pred zneužitím, v ochrane dát pred nedovoleným prístupom a sprístupnením ako aj pred akýmikoľvek inými neprípustnými formami spracúvania. Mýto závažným spôsobom ohrozuje súkromie občanov a čo je ešte horšie, toto súkromie ohrozuje konzorcium, za ktorým stoja tajomné schránkové firmy s kontami na Cypre,“ vyhlásil Janiš. Ten považuje za veľmi nebezpečné pre všetkých autodopravcov, ktorí sú zapojení do platieb mýta, že s ich obchodnými a s osobnými údajmi sa dá účelovo narábať.

Dopravcovia sú podľa Janiša každú sekundu sledovaní a monitorovaní GPS systémom pre mýto. S dátami o ich akomkoľvek pohybe pracuje súkromná spoločnosť SkyToll a s týmito dátami sa podľa Janiša narába veľmi zvláštnym spôsobom. Vyplýva to podľa neho z poslaneckého prieskumu. „Stačila jedna požiadavka na riaditeľa SkyToll, aby zistil koľko mýta platí jedna súkromná firma a po jeho telefonáte bola informácia na stole. Prakticky na počkanie,“ upozornil Janiš. Na základe tohto podľa neho môže tvrdiť, že dáta o slovenských autodopravcoch, dáta o ich pohybe, či dokonca o ich platbách, nie sú bezpečne chránené pred zneužitím.

Janiš vyzval Národnú diaľničnú spoločnosť, aby zverejnila bezpečnostný projekt k mýtu na internete. Zároveň vyzval premiéra Roberta Fica, aby zverejnil, kto stojí za SkyToll, ktoré osoby a ktoré podnikateľské skupiny, teda kto môže mať prístup k citlivým osobným a obchodným údajom. Premiéra vyzval aj na zverejnenie projektu elektronického mýta. „O slobodu, o ktorú sme pred 20 rokmi bojovali, nás Robert Fico postupne pripravuje,“ konštatoval Janiš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu