Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Autodopravcovia proti vláde: Z mýta si urobili dojnú kravu

Protivládny protest na Námestí SNP
Protivládny protest na Námestí SNP (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Asi tri stovky ľudí dnes protestovali v centre Bratislavy proti politike súčasnej vlády. Na Námestí SNP, kde sa pred 20 rokmi demonštrovalo aj proti totalitného režimu v bývalom Československu, sa zišli aj nespokojní autodopravcovia, ktorí od začiatku roka bojujú proti systému elektronického mýta.

Pridali sa k nim aj študenti; viacerí z nich vytkli vládnej koalícii aroganciu moci, neschopnosť vládnuť a nekompetentnosť. Na adresu vlády padli aj vulgárne slová.

"Vláda si urobila z mýta dojnú kravu," vyhlásil Jaroslav Polaček, šéf vznikajúcej Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá začiatkom roka pripravila sériu protestov proti zavedeniu elektronického mýta. Obviňoval tiež políciu, že kamionistov vydiera a tí sa boja o prácu.

Organizátori pôvodne chceli, aby na námestí, kde kedysi žiadali slobodu a demokraciu davy ľudí, vystúpila zjednotená opozícia; program však museli zmeniť. Zbierali tiež podpisy na petičné hárky proti mýtu, ako aj proti výstavbe ropovodu na Žitnom ostrove.

Na ministrov padali aj rôzne vulgárne gestá a heslá, viacerí ľudia s transparentmi kričali aj hanlivé oslovenia na premiéra Roberta Fica. Podľa prieskumov má pritom premiér spomedzi slovenských politikov najväčšiu popularitu.

Za protestom stál Alojz Hlina, ktorý sa stal v minulosti známy už viacerými protivládnymi protestnými akciami. Demonštráciu organizoval na výročie prevzatia moci komunistickou stranou, za dátum komunistického prevratu sa považuje 25. február 1948. Terčom jeho kritiky sa aj dnes opäť stal šéf SNS Ján Slota. K rečníkom sa pridali aj študenti z bratislavskej vysokej školy sv. Alžbety, ktorí kritizovali ministra školstva Jána Mikolaja.

Elektronické mýto pre nákladné vozidlá nad 3,5 tony a autobusy zaviedlo Slovensko na zhruba 2000 kilometroch diaľnic, rýchlostných ciest a ciest prvej triedy od začiatku roka. Systém však podľa dopravcov nebol dobre pripravený, pretože platili aj za časti úsekov, ktoré v skutočnosti neprejazdili. Na dnešnom proteste kritizovali okrem nezvládnutého mýta aj ďalšie kauzy súčasnej vlády.

Hlina chce v protestoch pokračovať na budúci týždeň pred parlamentom; námestie si údajne rezervoval aj na 14. marca. Na tento deň pripadá výročie vzniku Slovenského štátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu