Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dopravcom sľúbili presné faktúry za mýto

Dopravcovia dostanú presné faktúry za mýto
Dopravcovia dostanú presné faktúry za mýto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Autodopravcovia platiaci mýto budú dostávať faktúry aj s presnými údajmi o prejazdených úsekoch. Budú si tak môcť skontrolovať, kde, kedy a za koľko zaplatili. Ako informoval premiér Robert Fico po dnešnom stretnutí so zástupcami autodopravcov, podľa ich doterajších skúseností funguje aj opatrenie, že neplatia za tie úseky, ktoré neprejdú celé.

Opätovný výber mýta na cestách 1. triedy, ktorý je dočasne pozastavený od 14. januára, by mal byť spustený v priebehu krátkeho času, keď bude overená funkčnosť týchto nových opatrení. Keďže fakturačné obdobie pripadá na 1. a 15. februára, možno očakávať, že vodiči budú platiť mýto na hlavných cestách v druhej polovici mesiaca.

Podľa Fica mýto sa bude platiť na hlavných cestách hneď, ako to bude možné, po overení správnosti faktúr a funkčnosti systému. Urýchlené obnovenie platenia mýta na týchto cestách požadujú primátori a starostovia, pretože teraz ich nákladní dopravcovia využívajú viac ako keď sa na nich platilo mýto. Tieto problémy miest a obcí podľa premiéra nemožno tolerovať.

"Od tohto okamihu dáme priestor autodopravcom na skontrolovanie faktúr, aby si porovnali fakturovanú cenu s tým, čo bude na výpisoch. Rovnako sa bude kontrolovať fungovanie systému z hľadiska neplatenia za úseky, ktoré neprešli v celom rozsahu," potvrdil Fico. Presný deň opätovného platenia mýta na hlavných cestách sa autodopravcovia dozvedia, aby sa mohli pripraviť.

"Nepripúšťam vydieranie," povedal Fico o možnosti odloženia výberu mýta do júna. To spolu so znížením rozsahu platenia na cestách 1. triedy z takmer 1 500 na 333 kilometrov žiadala počas nedávneho protestu Únia autodopravcov Slovenska. Fico vyhlásil, že vláda vyhovela všetkým požiadavkám autodopravcov. Nie je však podľa neho možné, aby po ich splnení niekto vymyslel ďalšiu požiadavku. Premiér chápe, že neregistrovaní dopravcovia nechcú platiť, dodal na adresu únie.

"Ani ja nechcem platiť dane a musím ich platiť. Poškodzujú cesty, chodia s ťažkými nákladnými autami po našich cestách. Musia mať rovnaký podiel aj na platení za to, že tieto cesty sa opravujú, prípadne sa stavajú nové cesty," upozornil premiér. Premiér pripomenul, že na čerpacích staniciach už predávajú lacnejšiu naftu za približne 1 euro, čo je zhruba na úrovni Rakúska, ale menej ako v Maďarsku či v Českej republike.

"Nie je žiadny dôvod, aby pokračovala tzv. tankovacia turistika, aby autodopravcovia tankovali za hranicami SR. Pre zahraničných autodopravcov bude výhodné tankovať na území SR, čo by mohlo do určitej miery minimalizovať straty, ktoré máme znížením spotrebnej dane na štátnom rozpočte," povedal Fico. Odhadovaný výpadok príjmov štátneho rozpočtu pre zníženie spotrebnej dane z nafty dosahuje okolo 100 mil. eur.

V prípade zvýšenia predaja lacnejšej nafty táto strata nemusí byť až taká veľká. Fico zopakoval, že spotrebnú daň znížili preto, lebo zavedenie mýta mohlo mať vplyv na infláciu vo výške asi 0,1 %. Po znížení spotrebnej dane z nafty boli podľa neho fakticky vynulované negatívne dôsledky a mýto by už nemalo mať vplyv na rast inflácie. "Vláda urobila krok, ktorý je vo svetovej hospodárskej kríze nevídaný, pristúpila k zníženiu spotrebnej dane na naftu. Toto neurobili žiadne iné štáty," dodal premiér.

Na stretnutí sa zúčastnili minister dopravy Ľubomír Vážny ako aj zástupcovia Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia, Asociácie nákladných dopravcov, Národnej diaľničnej spoločnosti a prevádzkovateľa mýtneho systému firmy SkyToll. Ďalšie rokovanie o mýte s autodopravcami má byť 11. februára už na ministerstve dopravy. Pre sťažnosti dopravcov s nepresnými faktúrami bolo na neurčito predĺžené obdobie, počas ktorého sa na cestách 1. triedy neplatí mýto. Výber mýta na hlavných cestách bol dočasne zastavený od 14. januára najprv do 31. januára pre potrebu skrátenia dlhších mýtnych úsekov.

Od kontroly podrobných výpisov za mýto v praxi závisí, kedy bude obnovené platenie mýta na týchto cestách. Od februára počet spoplatnených úsekov na týchto cestách vzrástol z pôvodných 826 na tisíc v dĺžke do päť kilometrov. Dopravcovia neplatia mýto za úseky, ktoré neprejdú celé. Od apríla by sa mal počet mýtnych úsekov zvýšiť na 1 700 s priemernou dĺžkou 700 metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu