Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

O štúdium v Trenčíne je po škandále s titulmi slabý záujem

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka

BRATISLAVA - Záujem o štúdium na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka sa po zverejnení informácií o spornom udeľovaní titulov výrazne znížil. Prihlášku na školu si vraj doteraz podal len zlomok záujemcov o vysokoškolský titul v porovnaní s minulým rokom. Povedal to prorektor Ivan Kneppo, ktorý od marca dočasne povedie univerzitu.

Trenčianska univerzita v minulosti podľa ministerstva školstva udelila viacerým študentom vysokoškolský titul za niekoľkomesačné štúdium. Niekoľkým stovkám účastníkom celoživotného vzdelávania umožnila v rozpore so zákonom prestup na vysokoškolské štúdium, pričom im započítala aj výsledky z celoživotného vzdelávania. Absolventi tiež vraj platili za štúdium cez neziskové organizácie, hoci to zákon neumožňoval. Univerzita preto dočasne prišla o právo prijímať záujemcov na jeden študijný program; ministerstvo podalo aj trestné oznámenie na prokuratúru pre podozrenie z podvodu, podplácania a falšovania verejnej listiny.

"Prvé odhady sú také, že o tomto čase bola vlani prihlásená asi tisícka prihlásených do prvých ročníkov, teraz sú to nejaké desiatky," povedal Kneppo. Fakulty preto plánujú predĺžiť termíny na podávanie prihlášok. Študentov by vraj mohli presvedčiť viaceré opatrenia, ktoré majú zamedziť sporným praktikám pri udeľovaní diplomov; zmeniť by sa malo aj vedenie kontroverznej fakulty.

Škola podľa Kneppa plánuje osloviť aj miestne firmy, ktoré potrebujú vysokoškolsky vzdelaných odborníkov. "S ich pomocou chceme zverejniť informáciu, že tí, ktorí sa dajú na štúdium, nebudú mať problém ako bakalári sa zamestnať u miestnych podnikateľov a firiem," upozornil Kneppo. Univerzita má podľa neho záujem pripraviť tiež odborníkov pre taiwanského investora AU Optronics, ktorý pri Trenčíne plánuje výstavbu závodu na výrobu a montáž LCD modulov.

Na Trenčianskej univerzite študuje podľa údajov Ústavu informácií a prognóz školstva vyše 4000 denných a takmer 3600 externých poslucháčov. Mimovládna Akademická rankingová a ratingová agentúra, ktorá niekoľko rokov zostavuje rebríčky slovenských vysokých škôl, škole vyčítala, že prijíma priveľa študentov vzhľadom na počet učiteľov; na jednej z jej fakúlt údajne pripadlo zhruba 800 študentov na jedného profesora a docenta.

Právnická fakulta Západočeskej univerzity v Plzni, ktorú poškodil podobný škandál s "rýchloštudentmi", vraj pokles záujemcov nezaznamenala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu