Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

ĽS-HZDS: Podporia odvolanie Fronca, Dzurindu a protesty študentov

Martin Fronc
Martin Fronc

BRATISLAVA - ĽS-HZDS podporí návrh Smeru na vyslovenie nedôvery ministrovi školstva Martinovi Froncovi aj premiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Povedal to dnes po rokovaní Politického grémia podpredseda hnutia Ján Kovarčík.

Ak sa Fronca nepodarí odvolať na prvý raz, hnutie navrhne hlasovanie o dôvere. HZDS bude v parlamente proti poplatkom za vysokoškolské štúdium, trestnému zákonu aj trestnému poriadku. Odmieta tiež návrh KDH na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií ako "bezprecedentný pokus o deštrukciu právneho poriadku." Na májovej schôdzi podporí ĽS-HZDS budúcu európsku ústavu.

Hnutie za demokratické Slovensko je presvedčené, že na odvolanie ministra školstva je dosť vecných argumentov. HZDS stojí za študentskými protestmi a na stredajšie vypraví niekoľko autobusov po celom Slovensku. Fronc sa podľa nich nevenuje obsahovej reforme, ale jeho jediným cieľom je zlikvidovať ústavou zaručený bezplatný prístup k vzdelaniu. Prispel tiež k zrušeniu mnohých slovenských škôl na národnostne zmiešaných územiach na úkor rozšírenia škôl s vyučovacím jazykom maďarským. "HZDS sa hlási k právu detí na vzdelanie v rodnom jazyku," vyhlásil Kovarčík.

Potrebu odvolať premiéra Dzurindu a tým aj jeho vládu zdôvodňuje ĽS-HZDS zlými reformami, ktoré zhoršujú situáciu občanov. Vláda nezvládla najmä penzijnú a dôchodkovú reformu. Neochotu HZDS rokovať o oboch odvolaniach so Smerom, ktoré ich teraz iniciuje, vysvetlil Kovarčík jasným postojom hnutia. Nebolo treba rokovať, stanovisko HZDS bolo známe, konštatoval na tlačovej besede. Hnutie ostro kritizovalo ministra vnútra a políciu za zásah na pohrebe Jozefa Eštoka v Košiciach.

"HZDS je znepokojená takýmto správaním ministra a polície. Išlo o pohreb človeka," vyhlásil Kovarčík. Nie je mu ani jasné, na základe akého zákona polícia konala. Kresťanských demokratov odsúdil aj za opakovanú snahu zákonom zrušiť amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara, ktoré vydal ako zastupujúci prezident. Po zrušení amnestií by muselo nasledovať zrušenie celého radu rozhodnutí nezávislých súdov. Išlo by o nebezpečný precedens do budúcnosti, zdôraznil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu