Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sudcovia ŠS zatiaľ pre zníženie platov neodchádzajú

PEZINOK - Sudcovia Špeciálneho súdu, ktorý onedlho nahradí Špecializovaný trestný súd, sa pre výraznejšie zníženie príjmov zo súdu zatiaľ odísť nechystajú. Novinárom to dnes povedal predseda súdu Michal Truban po stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Platy sudcov klesnú po tom, čo agendu Špeciálneho súdu prevezme nový súd.

Ústavný súd označil vznik Špeciálneho súdu, ktorý sa zaoberá prípadmi organizovaného zločinu a korupcie, za protiústavný. Dôvodom boli práve vyššie príjmy jeho sudcov a povinnosť bezpečnostných previerok. Parlament preto prijal zákon, podľa ktorého agendu Špeciálneho súdu prevezme Špecializovaný trestný súd. Poslanci súčasne okrem iného znížili príplatky týmto sudcom, a to na dvojnásobok priemernej mzdy v hospodárstve z terajšieho šesťnásobku. Špecializovaný trestný súd začne fungovať po tom, čo zákon vyjde v Zbierke zákonov.

"Momentálne nemám žiadne oficiálne požiadavky sudcov o tom, že by chceli zo súdu odísť," poznamenal Truban. Sudcovia pritom budú pravdepodobne viac vyťažení, keďže pôsobnosť súdu sa rozšíri napríklad aj o prípady úkladnej vraždy, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe či zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Podľa Fica je súd na viaceré zmeny pripravený. "Dostal som jasnú odpoveď, že táto agenda by sa mala zvýšiť tak asi o 100 až 120 závažných trestných činov v priebehu jedného roka, čo by sudcovia tohto súdu mali bez nejakých väčších ťažkostí zvládnuť," povedal Fico.

Zákon o novom súde presadil vládny Smer-SD spolu s hlasmi opozície. Napriek pôvodnému nesúhlasu normu v parlamente napokon podporila aj väčšina poslancov koaličnej SNS. So Špecializovaným trestným súdom naopak nesúhlasila najmenšia koaličná strana ĽS-HZDS. Jej predseda Vladimír Mečiar tvrdil, že aj táto úprava je v rozpore s ústavou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu