Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

VšZP omylom zverejnila údaje klientov

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Všeobecná zdravotná poisťovňa

BRATISLAVA - Rodné čísla, IČO, daňové čísla aj adresy takmer 8 500 zamestnávateľov sa dali nájsť na internetovom portáli Všeobecnej zdravotnej poisťovne, uviedla TV JOJ. Na stránke bolo možné nájsť údaje mnohých právnikov, inžinierov, hercov, ale aj lekárov, a boli tam aj politici.

"VšZP v snahe vyjsť novým platiteľom v ústrety, zverejnila na svojej internetovej stránke ich nové variabilné symboly. Omylom sa pri niektorých platiteľoch, išlo však len o zamestnávateľov, uverejnili ako variabilné symboly aj rodné čísla, " vysvetlila pre TV JOJ hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Zástupkyňa Úradu na ochranu osobných údajov v reportáži TV JOJ povedala, že poisťovňa zverejnením rodných čísel porušila zákon o ochrane osobných údajov. Občania, ktorí majú pocit, že boli dotknutí vo svojich právach a ich osobné údaje boli neoprávnene spracúvané, môžu na spomínaný úrad podať oznámenie.

Úrad ho prešetrí a ak sa podozrenie potvrdí, posúva ho polícii. Keď TV JOJ upozornila poisťovňu, že porušuje zákon, tabuľku "jednoducho okresala". Poisťovňa sa ospravedlnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu