Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Vláda podporila zlúčenie dvoch štátnych zdravotných poisťovní

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Všeobecná zdravotná poisťovňa

BRATISLAVA - Vládny kabinet dnes podporil návrh zlúčenia dvoch štátnych zdravotných poisťovní - Všeobecnej (VšZP) a Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP).

V budúcom roku by taktiež mali percentuálne klesnúť zdravotné odvody platené za poistencov štátu na 4,78 percenta priemernej mzdy z tohtoročných 4,9 percenta. Zmeny zákonov by mal parlament posúdiť v zrýchlenom konaní.

Zámer zlúčenia štátnych zdravotných poisťovní od budúceho roka schválila vláda koncom septembra, hoci ešte v roku 2008 to považoval minister zdravotníctva Richard Raši (nominant Smeru-SD) za nevýhodné. Od spojenia poisťovní sa očakáva napríklad úspora administratívnych nákladov. Zlúčenie poisťovní už začal posudzovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, k projektu by sa mal vyjadriť aj Protimonopolný úrad.

Spojenie od januára plánujú tiež súkromné poisťovne Dôvera a Apollo. Z pôvodne šiestich poisťovní, ktoré na trhu pôsobili po spustení reformy niekdajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, by tak mali ostať tri. Už skôr zanikla súkromná Európska zdravotná poisťovňa, na Slovensku ešte pôsobí zdravotná poisťovňa Union. Spojením so SZP si VšZP upevní postavenie najsilnejšej poisťovne, ktorá by od budúceho roka mala mať asi 3,5 milióna klientov.

Kabinet súhlasil aj s úpravou zdravotných odvodov, ktoré platí štát za dôchodcov či študentov. Hoci vláda sľubovala, že odvody zvýši na päť percent priemernej mzdy, v poslednom roku tohto volebného obdobia by mali byť na úrovni 4,78 percenta. Napriek tomu sa zrejme príspevky štátu zvýšia na 34,56 eura (1041 Sk) mesačne z tohtoročných 32,8 eura (988 Sk). Výška odvodov pre rok 2010 sa totiž počíta z priemernej mzdy v roku 2008 a tá bola vyššia, než v roku 2007, podľa ktorej sa určili tohtoročné príspevky do zdravotného poistenia. Platby štátu tvoria zhruba tretinu zo zdrojov zdravotných poisťovní, tie v tomto roku budú hospodáriť asi s 3,29 miliardami eur (približne 99 miliárd korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu