Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za podvody dostala sedem a pol roka väzenia

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Trest sedem a pol roka odňatia slobody za viacero podvodov a falšovanie verejnej listiny vymeral dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre Ivetu Totkovičovú (45) z Novej Bane.

Ako pracovníčka Okresného úradu v Žarnovici a neskôr zamestnankyňa pracoviska Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v tomto meste pripravila štátny rozpočet o takmer dvesto tisíc eur.

V rokoch 1998 až 2003 ako pracovníčka Okresného úradu v Žarnovici mala Totkovičová na starosti mzdovú agendu a rozpočtovú činnosť. Z účtu úradu za šesť rokov previedla na svoje účty a vkladné knižky mzdy viacnásobne vyššie, ako jej to prislúchalo. Tým poškodila štátny rozpočet o viac ako 142 tisíc eur.

Od 1. januára 2004 do 20. mája 2005 pracovala Totkovičová na oddelení štátnych sociálnych dávok pracoviska Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žarnovici. Na základe fiktívnych žiadostí, ktoré vypracovala, neoprávnene vyplácala rodičovský príspevok 26 fiktívnym poberateľom a tak štát poškodila o viac ako 48 tisíc eur. Okrem podvodu spáchala aj trestný čin falšovania verejnej listiny. Peniaze posielala na svoje účty alebo účty rodinných príslušníkov.

Trestný čin falšovania verejnej listiny spáchala aj tým, že v roku 2003 predložila Okresnému úradu v Žarnovici ako svojmu zamestnávateľovi sfalšovaný vysokoškolský diplom. Podľa neho jej bol priznaný akademický titul bakalár po skončení štúdia účtovníctva na istej univerzite.

Úverové podvody spáchala voči piatim bankám, keď si v rokoch 2003 až 2005 od nich zobrala rôzne úvery, ale nesplácala ich. Najnižšia vyčíslená škoda bola 2 320 eur, najvyššia 1 190 eur. Pri žiadostiach o úver poskytovala bankám nepravdivé údaje o svojom príjme a príjme ručiteľa a tiež neuviedla, že má záväzky voči iným bankovým subjektom.

Okresný súd v Žiari nad Hronom uložil Totkovičovej úhrnný trest odňatia slobody na desať rokov v najľahšom väzení. Zároveň jej uložil povinnosť nahradiť štátu škodu 142,9 tisíc eur. Ďalších poškodených s ich nárokmi súd odkázal na občianske súdne konanie. Totkovičová sa odvolala s tým, že trest je neprimerane prísny aj vzhľadom na to, že sa priznala a v minulosti nebola trestaná. Dôvodila aj vlastným zlým psychickým stavom, starostlivosťou o nevyliečiteľne chorú matku a študujúceho syna.

Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici bývalej štátnej úradníčke vyhovel a trest desať rokov zmiernil na 7,5 roka väzenia. Zohľadnil osobné pomery páchateľky, ktorá doložila lekárskymi svedectvami o svojom zlom zdravotnom stave a o nevyliečiteľnej chorobe matky, o ktorú sa stará. Odvolací senát tiež zobral do úvahy, že od posledného skutku Totkovičovej uplynulo päť rokov. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné. Totkovičová sa na odvolacom konaní nezúčastnila zo zdravotných dôvodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu