Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ponúkal úrok 25 %, za podvod mu hrozí 15 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes prijal obžalobu na 34-ročného Ľubomíra L. z tohto mesta. Krajský prokurátor mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin podvodu, pretože svojím konaním slovenským a českým občanom spôsobil škodu viac ako 530-tisíc eur (16 miliónov korún).

Termín hlavného pojednávania stanovil sudca na február. Tak voči slovenským ako aj českým občanom vystupoval Ľubomír L. ako podnikateľ pôsobiaci v Spojených arabských emirátoch. Koncom roku 2003 takto ponúkol istému 50-ročnému Banskobystričanovi pomoc pri hľadaní odberateľa produkcie jeho firmy.

Zároveň mu navrhol – v záujme získania dôvery arabských partnerov – investovať formou pôžičky peniaze do bližšie nešpecifikovaného obchodu. Peniaze navyše sľúbil zhodnotiť 25-percentným úrokom. Od Banskobystričana takto na dva razy získal viac ako 99-tisíc eur (tri milióny korún).

Poškodený svoje peniaze doteraz nevidel, rovnako, ako aj dve ženy z Bratislavy a Modrého Kameňa, od ktorých obžalovaný pod zámienkou zhodnotenia vysokým úrokom získal v roku 2006 vyše 55-tisíc eur (1,66 milióna korún). V Českej republike sa Ľubomír L. začal etablovať začiatkom roku 2005 tiež ako podnikateľ pôsobiaci v Spojených arabských emirátoch.

Vystupujúc ako predstaviteľ firmy podnikajúcej v oblasti obchodu s ropou, zlatom, diamantmi a v oblasti zhodnocovania investícií, splnomocnil 41-ročného Josefa V. na výhradné zastupovanie aktivít firmy zo Spojených arabských emirátov v Českej republike. Spoločnosť mala v Čechách ponúkať výhodné úvery a zhodnocovať peňažné prostriedky vkladmi do nešpecifikovaných priamych obchodov s úrokmi od troch do dvanásť percent mesačne.

Ľubomír L. dôvodil, že vklady do priamych obchodov „hodnotia arabskí šejkovia kladne“ a budú ústretoví pri poskytovaní úverov. „Podnikanie“ trvalo asi pol roka a prasklo, keď Ľubomír L. nedokázal zabezpečiť českým záujemcov sľúbené viacmiliónové úvery. Nakoniec vo februári 2006 musel Josefovi V. po opakovaných urgenciách a stretnutiach priznať, že nie sú ani peniaze, ani fondy. Ešte v ten deň podvedený Josef V. podal na neho trestné oznámenie.

Prokuratúra spôsobenú škodu vyčíslila na viac ako deväť miliónov českých korún. Podľa obžaloby niektorí poškodení dostali úroky z vkladov v sľúbenej výške. Obžalovaný dostal na svoj účet v banke v Banskej Bystrici takmer deväť miliónov českých korún. Ľubomírovi L. hrozí trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu