Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia údajne zadržala štyroch kamionistov

Protest dopravcov v Banskej Bystrici.
Protest dopravcov v Banskej Bystrici. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia dnes zadržala viacerých účastníkov protestu proti elektronickému mýtu. Vyplýva to z informácií, ktoré novinárom poskytli zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Polícia potvrdila, že protestujúcich predvolala, neskôr ich však prepustila.

Nákladné autá brzdili premávku na viacerých miestach od dnešného rána, vodiči žiadajú zníženie počtu spoplatnených ciest prvej triedy.

Štyria muži z protestujúcich autodopravcov sa ocitli na polícii pre čiastočné blokovanie cesty pri Ružomberku, potvrdil jeden zo zadržaných Miroslav Bielený, ktorý je aj žilinský koordinátor akcie. Dôvod im vraj policajti nepovedali. V Ružomberku na hlavnom ťahu do Liptovského Mikuláša tesne pred zásahom policajtov protestovalo približne 30 kamiónov, čiastočne blokovali cestu tak, aby mohli prejsť osobné vozidlá a autobusy. "Stáli sme pred autami, zrazu nás obkolesili asi dvadsiati policajti a nahádzali nás do áut," povedal Bielený.

Zástupca únie Jaroslav Polaček, ktorá protest organizuje, tvrdila, že ďalších približne 15 až 25 ďalších vodičov polícia zadržala pri Prešove. Polaček namietal, že vodiči, ktorí by sa k protestu chceli pridať, sa tak cítia byť zastrašení.

Prešovská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová potvrdila, že niektorí šoféri skončili na polícii. "Viacerí vodiči boli predvolaní a požiadaní o vysvetlenie kvôli priestupku na úseku cestnej premávky," povedala. Ich počet nespresnila.

Okrem Ružomberka a Prešova dopravcovia dnes brzdili dopravu aj pri Banskej Bystrici, Prešove, Trnave, ale aj na hraničnom priechode v Trstenej. Naopak v Bratislave sa protest nerozbehol, pri Košiciach a Trenčíne zas kamionisti po výzve polície cestu opustili. Potvrdili to regionálni koordinátori.

Dopravcovia žiadajú zníženie počtu spoplatnených úsekov ciest prvej triedy alebo pozastavenie výberu mýta na týchto cestách do konca júna. Kamionisti obmedzovali dopravu aj v prvej polovici januára, pričom vládu prinútili k ústupkom, okrem iného sa znížila spotrebná daň na naftu.

Elektronické mýto Slovensko zaviedlo od začiatku roka, platiť za prejazd po diaľniciach, rýchlostných cestách a vybraných úsekoch vozoviek prvej triedy musia autá nad 3,5 tony a autobusy. V súčasnosti je však výber mýta na cestách prvej triedy dočasne pozastavený.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu