Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kamionisti: Nadávalo oveľa viac ľudí, ako v Bratislave

Čiastočná blokáda cesty vytvorila niekoľkokilometrovú kolónu Zobraziť galériu (3)
Čiastočná blokáda cesty vytvorila niekoľkokilometrovú kolónu (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Protestujúci kamionisti pri Banskej Bystrici si dnes od ostatných vodičov vyslúžili trúbenie na podporu, padlo však aj niekoľko nadávok. Čiastočná blokáda cesty totiž vytvorila niekoľkokilometrovú kolónu v smere od Brezna a šoféri čakali aj 20 minút.

Cestu od šiestej rána blokovalo viac ako 50 kamiónov odstavených na krajnici, v jednom úseku niekoľko nákladiakov zaparkovalo aj v protismere a premávku tak musela usmerňovať polícia.

"Oveľa viacej ľudí nadávalo, ako keď sme blokovali cesty v Bratislave," tvrdili protestujúci šoféri z Banskej Bystrice, Detvy, Brezna, ale napríklad aj z Liptovského Mikuláša. Ľudia, ktorí sa ponáhľali do práce či k lekárovi, museli rátať s výrazným zdržaním. Kolóna áut sa tiahla takmer od Slovenskej Ľupče. Dopravcovia nie sú v protestoch jednotní.

Cesty nielen pri Banskej Bystrici, ale aj v Ružomberku či Prešove zablokovali najmä nákladné autá menších firiem, ktoré sú členmi Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Na viacerých miestach Slovenska chceli kamionisti púšťať iba autobusy a osobné autá, úplne plánovali zablokovať cestu svojim kolegom.

"Mali by si uvedomiť, že tu stojíme aj za nich," okomentoval jeden z protestujúcich vodičov pri Banskej Bystrici prechádzajúce kamióny slovenských firiem. Čiastočne blokovať cesty sa rozhodla UNAS po tom, čo premiér Robert Fico (Smer-SD) odmietol ich požiadavku na zníženie počtu mýtom spoplatnených ciest prvej triedy.

Slovensko zaviedlo vyberanie mýta namiesto diaľničných nálepiek od začiatku roka, podľa dopravcov je sieť spoplatnených ciest príliš rozsiahla. Nákladné autá nad 3,5 tony platia za približne 500 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, navyše však musia štátu platiť aj za takmer 1500 kilometrov ciest prvej triedy. Vyberanie na týchto cestách je však dočasne pozastavené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu