Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

K názvu piateho mosta cez Dunaj sa opäť vyjadria občania

Zobraziť galériu (11)

BRATISLAVA - Poslanci bratislavského Mestského zastupiteľstva (MsZ) na dnešnom zasadnutí neschválili odporúčanie Mestskej rady, aby sa piaty most cez Dunaj volal po pápežovi Jánovi Pavlovi II.

Hlasovaním rozhodli, že most nebude niesť meno ani po inej významnej osobnosti, napríklad po Jozefovi Murgašovi či Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Uzniesli sa, že most bude mať iný názov. Primátor Andrej Ďurkovský na základe ankiet Bratislavských novín, spoločnosti Metro a hlavného mesta navrhol do užšieho výberu tri názvy - Most Európy, Most Apollo a Oblúkový most.

Do 26. mája bude iniciovať vo verejnosti o týchto troch názvoch anketu, návrh predloží opäť na rokovanie názvoslovnej komisie a Mestskej rady. Poslanci sú pripravení zaoberať sa aj ďalšími návrhmi od občanov.

Poslanecký klub SDKÚ bol proti názvu mosta po pápežovi. Ako na dnešnom zasadnutí povedal Milan Cílek (SDKÚ), "určite nikto nepochybuje o význame Jána Pavla II.". Ak by sa podľa pápeža volal most, hrozí podľa Cíleka zneváženie jeho mena. Ľudia si z názvov verejných priestranstiev či budov často vytvárajú skratky, konštatoval. Prikláňa sa k názvu Most Európy rovnako ako poslanec za DS Anton Beleš. Ten sa vyjadril, že názov Most Európy je aktuálny a vyjadruje náš vzťah k súčasnosti a budúcnosti.

"Je praktický aj pre zahraničných," povedal. Svojich prívržencov má aj názov Most Apollo, ktorý súvisí s bývalou rafinériou Apollo. Vybudovali ju v Mlynskej záhrade pri Dunaji v roku 1895. Necelý rok pred skončením druhej svetovej vojny ju zbombardovali, činnosť ukončila v roku 1963. Poslanci MsZ si myslia, že bombardovanie Apollky je historickou súčasťou Bratislavy. K názvu Oblúkový most poslanci podotkli, že v iných jazykoch môže mať hanlivý výraz (nemecky je zákruta die Kurve).

Podľa Pavla Baxu (KDH) by prípadné znevažovanie mena nebol pápežov problém, ale problém úrovne bratislavskej society. "Skúsme sa trošku odosobniť a zamyslieť sa nad tým, čím chceme charakterizovať našu dobu," presviedčal Baxa.

Významné osobnosti, akou bol aj pápež, treba včleniť do histórie aj takýmto spôsobom, dodal. Most Jána Pavla II. sa zdal najlepším riešením aj pre poslankyňu Annu Dyttertovú (KDH). Tvrdí, že to nie je len agendou KDH, pretože pápež bol staviteľom mostov medzi náboženstvami a kultúrami.

Cílekovi aj iným poslancom, ktorým sa názov mosta po Jánovi Pavlovi II. nepozdával, sa vidí príhodnejšie, aby sa po pápežovi pomenovalo niečo, čo s ním súvisí. Uvítali avizovanú aktivitu mestskej časti Petržalka, ktorá plánuje po pápežovi pomenovať lúku-námestie, na ktorom celebroval poslednú omšu na Slovensku. Pravdepodobne tam umiestnia aj sochu. Na zasadnutí vystúpili i občania. Július Murgaš presviedčal poslancov, aby ocenili vynálezcu Jozefa Murgaša.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu