Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Termín odovzdania Mostu Košická sa posúva

Most by mal byť tak odovzdaný do užívania začiatkom augusta. Zobraziť galériu (8)
Most by mal byť tak odovzdaný do užívania začiatkom augusta.

BRATISLAVA - Doprastav, a.s. Bratislava ako dodávateľ prác pre Most Košická požiadal hlavného investora stavby - spoločnosť Metro, a.s. o predĺženie termínu ukončenia prác na stavbe o dva mesiace.

"Most by mal byť tak odovzdaný do užívania začiatkom augusta," uviedol v stredu na tlačovej besede predseda predstavenstva Doprastavu a prezident DDM Group Ivan Šesták. Dôvodom je napríklad preloženie vysokého napätia pri križovatke Prístavná-Košická, ktoré sa nedalo vykonať podľa tendrovej dokumentácie.

"Investor nám dal príkaz na zmenu 2. februára a keďže kábel bolo potrebné objednať z Francúzska, termín sa odďaľuje," vysvetlil Šesták. Ďalším dôvodom sú aj klimatické podmienky. Doprastav vykonal pri realizácii prác na Moste Košická podľa Šestáka práce navyše, ktoré presiahli práce dohodnuté v tendrovej dokumentácii, v objeme 150 mil. Sk. Najväčšou časťou sa na týchto prácach podieľali vodovody.

Porada ekonomických ministrov (PEM) odložila začiatkom marca odsúhlasenie dodatočného navýšenia rozpočtu o viac ako 400 mil. Sk potrebných na dokončenie stavby. Tie by mali pokryť výdavky spojené s rastom cien na základe indexov cien stavebných prác vydávaných Štatistickým úradom SR. Ministerstvo financií uznalo nároky týkajúce sa zvýšenia DPH a spoločnosť Metro dostala koncom roku 2004 prostriedky vo výške 278 mil. Sk na svoj účet.

"Doprastav nepýta nič, prostriedky pýta investor. My len žiadame investora, aby plnil zmluvu," reagoval Šesták. Minister financií Ivan Mikloš a primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský sa dohodli, že žiadanú sumu preverí ešte právna analýza. Jej výsledky by mali byť známe do dvoch týždňov.

Celkové náklady by nemali presiahnuť takmer 4,3 mld. Sk. Pôvodný rozpočet pri začatí stavby bol 3,6 mld. Sk, túto sumu však navýšila vyššia sadzba DPH ako aj valorizácia. Most mal byť pôvodne dokončený v máji tohto roka. Výstavba piateho mostu financuje sa financuje zo štátneho rozpočtu a z úveru od Európskej investičnej banky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu