Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sneh a ľad komplikoval dopravu najmä na západnom Slovensku

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Sneh a nehody dnes komplikovali dopravu na Slovensku. Počasie sa napríklad podpísalo pod výraznejšie meškania autobusov v Trenčianskom a Trnavskom kraji, na diaľnici D1 medzi Trnavou a Sencom sa zas zrazili takmer tri desiatky áut.

Pre kamióny boli nepriechodné niektoré horské priechody. Počasie tiež spôsobilo meškanie v medzinárodnej vlakovej doprave. Podľa dispečingu Stella centra sa situácia na cestách popoludní postupne upokojovala.

Sneh spôsobil meškania autobusov napríklad podniku SAD Trenčín. "Na niektorých úsekoch výnimočne autobusy uviazli aj na dve hodiny, časť meškala od päť do desať minút, väčšina spojov išla načas," uviedla hovorkyňa spoločnosti Ivana Strelcová. Meškania spôsobovali najmä neprejazdné úseky, ktoré upchali kamióny na cestách medzi Trnavským a Trenčianskym krajom. Bez problémov bola autobusová doprava v Žilinskom kraji, poznamenala Strelcová.

Bez dopravných problémov boli tiež dopravcovia na východnom či južnom Slovensku, napríklad podnik SAD Prešov či spoločnosť Eurobus Košice výraznejšie meškania spojov nezaznamenali. Podľa zistení nemali väčšie problémy ani dopravné spoločnosti v okolí Zvolena či Nitry.

Sneženie dnes ráno spôsobilo dopravnú nehodu 27 áut na diaľnici D1. Zrazilo sa 18 osobných, šesť úžitkových a tri nákladné vozidlá, pri nehode sa dvaja ľudia zranili. Pre kolíziu načas uzavreli trojkilometrový úsek cesty.

Sneh a nehody spomalili dopravu na horských priechodoch. Nákladné autá s dĺžkou nad desať metrov sa napríklad nedostali cez horský priechod Donovaly, ktorý spája Banskú Bystricu a Ružomberok. Neprejazdný pre kamióny bol tiež horský priechod Veľké Pole medzi Partizánskym a Žarnovicou. Polícia zastavila dopravu z Jablonice do Trstína cez Bielu Horu na západe Slovenska.

Pre zlé počasie meškali medzinárodné vlaky. "Meškanie sa však dotklo len medzinárodných rýchlikov z Poľska a Česka," uviedol hovorca spoločnosti Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Medzinárodné rýchliky meškali popoludní od niekoľkých desiatok minút až po takmer dve hodiny. Počasie však nespôsobilo omeškanie vnútroštátnych vlakov, poznamenal Čikovský.

Podobné počasie by podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu malo pretrvať aj najbližšie dni. Menej sneženia očakávajú meteorológovia od nedele. Ústav na dnes vydal výstrahu prvého, najnižšieho stupňa pre celé územie krajiny pred snehovými jazykmi a závejmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu