Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mrazivé počasie zvýšilo spotrebu elektriny aj plynu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Mrazivé počasie v uplynulých dňoch zvýšilo spotrebu energií na Slovensku. Domácnosti aj podniky odoberali väčšie množstvo elektriny či zemného plynu, dodávatelia energií však zatiaľ výraznejšie problémy s dodávkami nehlásili.

Vyplýva to z vyjadrení zástupcov niektorých väčších distribútorov elektriny a plynárenskej spoločnosti SPP - distribúcia, ktorých oslovila ČTK.

"V posledných dňoch sme zaznamenali zvýšenú spotrebu plynu na Slovensku," povedala komunikačná manažérka spoločnosti SPP - distribúcia Ivana Zelizňáková. Spotreba stúpla vo všetkých kategóriách odberateľov, dodala. SPP - distribúcia má v rámci skupiny Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) na starosti dodávky plynu zákazníkom na Slovensku.

Priemerná denná spotreba plynu v krajine podľa Zelizňákovej v posledných dňoch vzrástla na viac ako 30 metrov kubických. "Samozrejme mimoriadne chladné počasie má na spotrebu značný vplyv," priblížila. V porovnaní s polovicou januára sa priemerný denný odber zvýšil o 28 percent, oproti začiatku mesiaca až o vyše 30 percent.

Zvýšený nápor na distribučnú sieť zaznamenala v tomto období aj Západoslovenská energetika (ZSE). "Pretrvávajúce mrazivé počasie je príčinou nárokov na odber elektrickej energie," potvrdil hovorca ZSE Ján Orlovský. Maximálne zaťaženie siete pri slabšom mraze do mínus dvoch stupňov Celzia sa podľa neho zvykne pohybovať okolo 1500 megawattov (MW). Mráz s poklesom teploty o ďalších päť stupňov vraj posúva záťaž v čase špičky vyššie približne o sedem percent.

Spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE) eviduje v posledných dňoch vzostup spotreby elektriny v priemere o 9,2 percenta. "Tento nárast sa dá pripísať zníženiu teploty za uplynulé dva týždne o približne deväť stupňov Celzia," tvrdila hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. Odber elektriny sa zvýšil o niečo výraznejšie v prípade domácností, a to o desať až 11 percent. V kategórii firemných zákazníkov spotreba stúpla o štyri až deväť percent, a to v závislosti od veľkosti odberateľa.

Spoločnosť SPP - distribúcia podľa Zelizňákovej zatiaľ nemala pri rozvode plynu koncovým zákazníkom problémy v dôsledku silných mrazov. Ťažkosti s dodávkami elektriny z dôvodu nepriazne počasia nezaznamenala ani ZSE. "Výpadky sa pohybovali v rámci bežne sa vyskytujúcej poruchovosti," poznamenal Orlovský.

Mrazivé počasie, ktoré niekedy sprevádza ostrejší vietor, prevláda na Slovensku už niekoľko dní. Dopravu viackrát skomplikovalo sneženie, výsledkom boli napríklad zápchy a zdržania v Bratislave či sťažený prejazd cez niektoré horské priechody. Pred silnými mrazmi sa ľudia bez domova budú môcť ukryť napríklad na železničných staniciach, ktoré by mali byť v týchto dňoch otvorené nepretržite.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu