Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

NAD VECOU Beriem, berieš, periem, perieš

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Každá gazdiná vám potvrdí, že pranie je výsostne intímna činnosť - špinavá bielizeň rovnako ako špinavé peniaze sa perú diskrétne, pokiaľ možno bez svedkov. Vyzerá to tak, že okrem fatálneho výpadku pamäti Dzurinda nemá ako reagovať na fakty, ktoré médiám ponúkol Fico.

Platonická odpoveď vo forme akéhosi trestného oznámenia nestojí za reč. Každý zo straníckych lídrov vie, aké je ťažké uživiť stranícky aparát – priznať môžete akurát tak limitovaný príspevok zo štátneho rozpočtu a zopár darcov, ktorí sa neboja rizika spojiť svoje meno so stranou. Lenže všetky strany, vrátane tých víťazných, hospodária s rozpočtovým deficitom ďaleko prekračujúcim maastrichtské kritéria.

Dlhy sa zvyknú vyrovnať formou postov štátnej administratíve, či vo forme štátnych objednávok – to v prípade, že ste víťazi. Porazení musia siahnuť do utajených rezerv vytváraných v lepších časoch. Každý to vie – rovnako Fico ako Dzurinda, Mečiar rovnako ako Fígeľ. Vedia, ale nepovedia. Občas niečo povie nepohodlný svedok, väčšinou stranícky dezertér, čo je zrejme aj aktuálny prípad. Nuž a ak existuje živý človek ochotný vypovedať, existuje veľká pravdepodobnosť, že Dzurindu čakajú ešte ťažké chvíľky, pričom bude zaujímavé sledovať ako na zverejnené fakty zareaguje generálna prokuratúra.

A prečo prišiel Fico s praním peňazí práve teraz? Nuž, na stole premiéra sa nakopili fotky a hlásenia o kamiónoch v uliciach, o dublinskom dynamite ... - v kontexte blížiacich sa volieb všetko veľmi nepríjemná agenda, na ktorú sú špinavé stranícke peniaze oponenta tou najlepšou náplasťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu