Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prokuratúra mala zverejniť rozhodnutie o darcoch SDKÚ-DS

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Prokuratúra mala zverejniť rozhodnutie, ktorým zastavila trestné stíhanie v prípade fiktívnych darcov strany SDKÚ-DS. Rozhodol o tom Najvyšší súd.

O text rozhodnutia žiadala ešte v apríli 2006 Aliancia Fair-play. Chceli vedieť dôvody, prečo prokuratúra uzavrela vyšetrovanie podozrení z finančných machinácií okolo strany. Rozhodnutie súdu podľa aktivistov znamená, že polícia, súdy a prokuratúra budú musieť zverejňovať svoje rozhodnutia v trestnom konaní.

"Trestný poriadok (...) neobsahuje všeobecný zákaz sprístupňovať informácie o rozhodnutiach," konštatoval Najvyšší súd a prípad vrátil bratislavskému krajskému súdu. V rozsudku z konca novembra, ktorý aliancia dostala v týchto dňoch, ako výnimky označil len utajované skutočnosti, obchodné, bankové, daňové tajomstvo či informácie o súkromí ľudí.

Aktivisti rozhodnutie súdu označili za prelomové. "Najvyšší súd po prvý raz skonštatoval, že každá osoba má na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám právo na sprístupnenie rozhodnutí vydaných v trestnom konaní, a to nielen výroku, ale celého textu rozhodnutia," poznamenal právny zástupca Aliancie Fair-play v spore Vladimír Šárnik. "Vo svetle rozhodnutia Najvyššieho súdu sa ukazuje doterajšia prax polície, prokuratúry a súdov, ktoré odmietali sprístupňovať tieto rozhodnutia vydané v trestnom či občianskom súdnom konaní, ako nesprávna," dodal.

Krajský súd tak bude musieť prehodnotiť žalobu, ktorú v roku 2008 zamietol. Podľa neho neho malo aktivistom stačiť, že boli informovaní o výsledku konania. Súd konštatoval, že ich žiadosť o text celého rozhodnutia prekračovala rámec zákona.

Aliancia Fair-play namietala, že Trestný poriadok nezakazuje sprístupnenie rozhodnutí, len určuje, komu majú byť doručené. Podotkla, že podľa ústavy všetko, čo nie je utajené, je verejné. Podľa nich sa tiež informácia týkala podozrení z nezákonného financovania politickej strany a preto by verejnosť mala byť informovaná, na základe čoho prokuratúra rozhodla, že nejde o trestný čin skresľovania hospodárskych údajov.

Aféra okolo údajných fiktívnych darcov strany Mikuláša Dzurindu sa objavila v roku 2004 pred prezidentskými voľbami, keď viacero darcov zo straníckeho zoznamu poprelo, že strane dali akýkoľvek dar. Generálna prokuratúra to preverovala, stíhanie však zastavila, lebo sa podľa nej nedalo preukázať, že darcovia naozaj svoje príspevky SDKÚ-DS nevenovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu