Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štát zaplatí bývalému šéfovi Drukosu advokáta

František Mojžiš
František Mojžiš

BRATISLAVA – Opäť bez obhajcu prišiel na súd bývalý šéf nebankového subjektu Drukos František Mojžiš, ktorý je obžalovaný, že sa dopustil pokračujúceho podvodu a poškodil viac ako 25-tisíc vkladateľov do Drukosu a neskôr BDV družstva o takmer 132 775 675 € (4 miliardy korún).

„Ohlásili sa mi viacerí advokáti, som v jednaní, ešte nie sú dotiahnuté všetky detaily,“ vyhlásil František Mojžiš a dodal, že už si užil dosť, tak si musí zmluvný vzťah poriadne pripraviť. „Ja som sem neprišiel sa brániť, ale hľadať pravdu, a keď hľadám právnika, chcem, aby sa naplnil aj tento cieľ,“ vyhlásil František Mojžiš Keďže jeho problémom je nedostatok peňazí, obhajcu mu napokon ustanovil súd a prípad odročil na 22. marca. Obhajcu Františkovi Mojžišovi bude teda platiť štát. Súd si preveroval aj jeho majetkové pomery a zistil, že nepoberá žiadne sociálne dávky a nevlastní dom. František Mojžiš sa na súde vyjadril, že je nezamestnaný.

Na prvom pojednávaní František Mojžiš tvrdil, že nemá peniaze na advokáta. Jeho pôvodný obhajca mu vypovedal zmluvu, lebo mu neplatil. Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku preto dal obžalovanému tri pracovné dni na to, aby si našiel nového advokáta. Keď sa dnes sudkyňa Františka Mojžiša pýtala, či chce, aby mu obhajcu ustanovil súd, povedal, že teraz nevie. Po prvom pojednávaní si totiž nemyslel, že sa mu toľkí advokáti ozvú. S jedným z advokátov sa podľa jeho slov jednanie „zdá byť veľmi nádejné“. Advokátovi zatelefonovala dnes aj sudkyňa. Povedal jej, že mu obžalovaný nepodpísal plnú moc, ani s ním neuzavrel zmluvu. František Mojžiš ho žiadal, aby mu advokát poskytoval právnu pomoc zadarmo, lebo nemá peniaze. Advokát mu vysvetlil, že to podľa zákona urobiť nemôže.

Sudkyňa dnes pripomenula, že vzhľadom na trestnú sadzbu hroziacu obžalovanému (päť až 12 rokov väzenia) by mohol súd pokračovať, aj keď František Mojžiš obhajcu nemá. František Mojžiš si však napokon z majetkových dôvodov uplatnil právo na ustanovenie obhajcu ex offo. Keďže advokát oslovený Františkom Mojžišom povedal, že by si naštudoval prípad do 60 dní, senát mu ho napokon ustanovil za obhajcu.

V obžalobe sa uvádza, že František Mojžiš ako konateľ obchodnej spoločnosti Drukos spôsobil 1 367 ľuďom celkovú škodu 7,89 milióna € (237,74 milióna korún), a to v období od 1. januára 1999 do 31. decembra 1999. V druhom prípade už ako predseda predstavenstva BDV družstva a generálny riaditeľ akciovky Drukos v období od 1. januára 2000 do 24. februára 2002 spôsobil 23 834 ľuďom celkovú škodu 123, 81 milióna € (3,73 miliardy korún). V prípade navrhli vypočuť takmer 70 svedkov.

Bývalý šéf spoločnosti Drukos František Mojžiš tvrdenia obžaloby odmieta, podľa neho ide o pomstu za to, že sa v minulosti postavil tomu, čo on nazýva zlo. "Moju činnosť treba hodnotiť od roku 1997, pretože vtedy sa to všetko začalo, po jednej bezsennej noci, keď ma navštívili vydierači," tvrdil po verejnom zasadnutí súdu v novembri 2009. Dodal, že sa v roku 1997 postavil zlu, mafii, vtedy, keď podľa neho organizovaný zločin prerástol so štátnou mocou a tá mu to dala “zliznúť".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu