Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Drukos bola špičková firma, zničilo ju zlo, tvrdí Mojžiš

František Mojžiš
František Mojžiš

PEZINOK - Bývalý šéf spoločnosti Drukos František Mojžiš odmieta tvrdenia obžaloby z podvodu, ktorej bude čeliť. Podľa prokuratúry poškodil viac ako 25-tisíc vkladateľov do Drukosu a neskôr BDV družstva o takmer 4 miliardy korún (132 775 675 €).

"Moju činnosť treba hodnotiť od roku 1997, pretože vtedy sa to všetko začalo, po jednej bezsennej noci, keď ma navštívili vydierači " tvrdí František Mojžiš Dodal, že sa v roku 1997 postavil zlu, mafii, vtedy, keď "organizovaný zločin prerástol so štátnou mocou a tá mu to dala zliznúť". "Prehralo to zlo voľby, na tom základe prišli o moc, prišli o prachy, a tak sa mi pomstili a pomstievajú dodnes," myslí si bývalý šéf Drukosu. O tom, ako to v skutočnosti bolo, majú svedčiť ľudia z politiky, bankovníctva, diplomacie a novinári, ktorých výsluchy navrhoval obhajca obvineného. "Výpovede tých ľudí môžu objasniť pravdu a tá je potrebná pre túto krajinu," povedal.

Špeciálny prokurátor je presvedčený, že postavenie Františka Mojžiš pred súd je plne opodstatnené. "Sú splnené podmienky na vykonanie hlavného pojednávania, ktorého výsledkom by malo byť spravodlivé a zákonné rozhodnutie o vine alebo nevine obvineného," povedal špeciálny prokurátor Maroš Žilinka. Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes prijal obžalobu, hlavné pojednávanie sa začne 20. januára 2010.

O projekte Drukos má František Mojžiš stále vysokú mienku. "Drukos a ja sme zabránili pravdepodobne veľkému množstvu vrážd, že sme zabezpečili to, že táto krajina nepadla do úplného úpadku, že táto krajina nie je v úplnej biede, že táto krajina je v EÚ a NATO, že je ešte slobodná. Veľký podiel na tom nesie Drukos, moja osoba a za to všetko som dostal poďakovanie v podobe tohto trestného stíhania, v podobe porážky, v podobe kvanta chorôb, takže sa môžem poďakovať...," vyhlásil František Mojžiš Ako ďalej konštatoval, "hnusil by sa mi tento kraj, nebyť toho, že sú i vyššie ciele, ktoré sú motivované tam zhora". Teraz sa podľa svojich slove nemôže ničomu venovať, lebo je po viacerých chorobách a má aj ďalšie ťažkosti. "Môžem sa niečím zaoberať, keď mi sledujú všetko, od písomnej komunikácie, po mailovú komunikáciu?" pýtal sa bývalý šéf Drukosu.

Podľa Františka Mojžiš nemohla vzniknúť žiadna škoda vkladateľom Drukosu, pretože ten sa na súde ešte stále sporí o jednu zmenku, ktorú podľa neho už prvostupňový súd uznal. "Stále vedie spor o 7,9 miliárd korún plus príslušenstvo, čo je niečo ako úroky, a Združenie poškodených občanov, ktoré sa Drukosu zaviazalo, že prednostne vyplatí klientov BDV družstva vedie spor so Slovenskými telekomunikáciami pre 5-miliardovú pohľadávku plus príslušenstvo - to je niečo ako úroky kryté zmenkou," hovorí František Mojžiš, podľa ktorého ak existuje spravodlivosť na Slovensku, tak musia byť aj vkladateľom vyplatené peniaze. "Tu v tomto spore, ak sa nájde pravda, tak ľudia získajú omnoho viac ako peniaze, " vyhlásil František Mojžiš a dodal, že "ak sme už orientovaní len na peniaze, tak sme už len jeden lokajský národ,... ide aj o hodnoty a toho bol Drukos nositeľom".

Novinárom ponúka, aby si k nemu doviedli právnika a ekonóma a môžu sa spolu o Drukose baviť. "Tie veci..., ktoré budú posúdené, ukážu, že Drukos bol jedna špičková firma, na ktorú Slovensko mohlo byť hrdé, " tvrdí František Mojžiš, podľa ktorého nielen plnila ekonomické úlohy a zarábala, ale sa aj spoločensky angažovala. Na otázku, kto mal snahu túto firmu zničiť. František Mojžiš trikrát zopakoval: "Zlo, zlo a zlo!"

Sľubované vysoké výnosy Drukosu sa dajú podľa bývalého šéfa spoločnosti jednoducho vysvetliť. "My sme mali zhruba 33,31-dňovú obrátku zásob, koľko to je do roka? Môžete rátať, že možno 11-krát otočíte zásoby. Rabat sme mali 30 percent, 35 percent, niekde 20. Rátajme 30 percent krát 11-krát otočím, mám 330 percent. Je tam treba ešte väčšieho matematika?" uviedol František Mojžiš, podľa ktorého je to "jasné ako facka".

Problémy Drukosu podľa neho spôsobila platená kampaň zo strany štátu proti nebankovým subjektom, bez rozdielu, aký kto je. Druhým dôvodom je podľa Františka M. podvod z februára 2002 zo strany istej Bulharky. "Dala úplne neoprávnený návrh na konkurz BDV družstva nie s tým, že sme jej boli dlžní peniaze, ale sme jej vraj nepotvrdili zmluvu o vstupe do BDV družstva," povedal František M. a dodal, že jej ju trikrát posielali doporučene, ale poštár ju nenašiel, čo Františka M. neprekvapilo, lebo bola políciu hľadaná.

Z osobného a rodinného pohľadu František M. veľmi ľutuje, že sa v roku 1997 nerozhodol egoisticky. "Že som sa v tú noc, keď som nespal, nerozhodol spolupracovať s nimi, platiť im, a potichučky si každý deň vynášať von peniaze cez fiktívne faktúry," uviedol a dodal, že dnes by žil na Bahamách, "vyvaľoval sa na Bahamách, vyvaľoval sa v piesku, pil Daiquiri a deti by mi chodili na Harward, takto chodia do školy, ale musia chodiť aj po brigádach a naša budúcnosť je veľmi neistá, hlavne keď čakáme ešte ďalšie dieťa". Mal by však voči sebe veľmi zlý pocit, že sa nepostavil proti - na stranu demokracie. "Ak som spáchal tento trestný čin a tých úbohých ľudí oklamal, tak si nezaslúžim nič dobré a päť až 12 rokov je pre mňa málo," vyhlási a dodal, ž on si myslí niečo iné. "Nebyť môjho postupu, tí ľudia by prišli o všetko, dnes by nemali nieže ani pohľadávky, ktoré možno sa ešte podarí vyhrať, ak bude mať o to niekto záujem, čo zatiaľ nebadám, ale dokonca majú takú vec, ako je dôchodok v reálnej mene, sú členmi EÚ, NATO a majú zabezpečené isté zábezpeky," vyhlásil František M.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu