Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Začína sa súd o 4 miliardy v kauze Drukos

František Mojžiš
František Mojžiš

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes otvorí hlavné pojednávanie kauzy nebankového subjektu Drukos. Bývalý šéf tejto spoločnosti František Mojžiš (52) čelí obžalobe, že sa dopustil pokračujúceho trestného činu podvodu a poškodil viac ako 25-tisíc vkladateľov do Drukosu a neskôr BDV družstva o takmer 132 775 675 € (4 miliardy korún).

V obžalobe sa uvádza, že František Mojžiš ako konateľ obchodnej spoločnosti Drukos spôsobil 1 367 ľuďom celkovú škodu 7,89 milióna € (237,74 milióna korún), a to v období od 1. januára 1999 do 31. decembra 1999. V druhom prípade už ako predseda predstavenstva BDV družstva a generálny riaditeľ akciovky Drukos v období od 1. januára 2000 do 24. februára 2002 spôsobil 23 834 ľuďom celkovú škodu 123, 81 milióna € (3,73 miliardy korún). V prípade navrhli vypočuť takmer 70 svedkov.

Bývalý šéf spoločnosti Drukos František Mojžiš tvrdenia obžaloby odmieta, podľa neho ide o pomstu za to, že sa v minulosti postavil tomu, čo on nazýva zlo. "Moju činnosť treba hodnotiť od roku 1997, pretože vtedy sa to všetko začalo, po jednej bezsennej noci, keď ma navštívili vydierači, " tvrdil po verejnom zasadnutú súdu v novembri 2009. Dodal, že sa v roku 1997 postavil zlu, mafii, vtedy, keď podľa neho organizovaný zločin prerástol so štátnou mocou a tá mu to dala “zliznúť". "Prehralo to zlo voľby, na tom základe prišli o moc, prišli o prachy, a tak sa mi pomstili a pomstievajú dodnes," myslí si bývalý šéf Drukosu. O tom, ako to v skutočnosti bolo, majú svedčiť ľudia z politiky, bankovníctva, diplomacie a novinári. "Výpovede tých ľudí môžu objasniť pravdu a tá je potrebná pre túto krajinu," povedal v novembri František Mojžiš.

Špeciálny prokurátor je presvedčený, že postavenie Františka Mojžiša pred súd je plne opodstatnené. "Sú splnené podmienky na vykonanie hlavného pojednávania, ktorého výsledkom by malo byť spravodlivé a zákonné rozhodnutie o vine alebo nevine obvineného," povedal v novembri špeciálny prokurátor Maroš Žilinka.

Podľa Františka Mojžiša nemohla vzniknúť žiadna škoda vkladateľom Drukosu, pretože ten sa na súde ešte stále sporí o jednu zmenku, ktorú podľa neho už prvostupňový súd uznal. "Stále vedie spor o 7,9 miliardy korún plus príslušenstvo, čo je niečo ako úroky, a Združenie poškodených občanov, ktoré sa Drukosu zaviazalo, že prednostne vyplatí klientov BDV družstva, vedie spor so Slovenskými telekomunikáciami pre 5-miliardovú pohľadávku plus príslušenstvo - to je niečo ako úroky kryté zmenkou," tvrdil František M.

Sľubované vysoké výnosy Drukosu sa dajú podľa bývalého šéfa spoločnosti jednoducho vysvetliť. "My sme mali zhruba 33,31-dňovú obrátku zásob, koľko to je do roka? Môžete rátať, že možno 11-krát otočíte zásoby. Rabat sme mali 30 percent, 35 percent, niekde 20. Rátajme 30 percent krát 11-krát otočím, mám 330 percent. Je tam treba ešte väčšieho matematika?" uviedol František Mojžiš.

Problémy Drukosu podľa neho v minulosti spôsobila kampaň zo strany štátu proti nebankovým subjektom, bez rozdielu, aký kto je. Druhým dôvodom je podľa Františka Mojžiša podvod z februára 2002 zo strany istej Bulharky. "Dala úplne neoprávnený návrh na konkurz BDV družstva, nie s tým, že sme jej boli dlžní peniaze, ale sme jej vraj nepotvrdili zmluvu o vstupe do BDV družstva," povedal František Mojžiš a dodal, že jej ju trikrát posielali doporučene, ale poštár ju nenašiel, čo Františka Mojžiša neprekvapilo, lebo bola hľadaná políciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu