Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výšku odškodnenia pre výbušninu nezverenia, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR výšku odškodnenia pre občana, ktorému pri ceste do Írska policajti umiestnili medzi batožinu výbušninu, nezverejní preto, aby ho chránilo.

"Je to vzťah medzi nami a odškodneným," tvrdí Kaliňák. Podľa neho "žiadny občan Slovenskej republiky nemôže byť v zajatí len preto, lebo sme urobili chybu." Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede, vždy tak postupovali a za správne nepovažuje ani zverejňovanie jeho mena. Podľa Kaliňáka môžu odškodnenie vyhodnocovať kontrolné orgány, ktoré k nemu majú prístup. "Preto aj chceme uviesť všetky veci, pre ktoré sme sa rozhodli, v akej výške budeme toho pána odškodňovať," podotkol. Ako dodal, výška odškodnenia patrí medzi "určitým spôsobom chránené údaje."

Ako minister vnútra informoval, občana budú odškodňovať kombináciou občianskeho zákonníka a zákona, ktorý hovorí o náhradách škody za nesprávny úradný postup. Nedošlo totiž iba k priamej škode, ale aj k nehmotnej ujme. "Bude to dlhší proces, ako keď vyratúvame bežné odškodnenie na základe tabuľkových počtov," poznamenal. V tomto konkrétnom prípade podľa neho neexistuje finančný limit, keďže ide o kombináciu zákonov pri odškodnení. Zatiaľ s ním nemajú žiadnu dohodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu