Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci budú rokovať o nafte a mýte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dve mimoriadne schôdze parlamentu zvolal na budúcu stredu predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Na 45. schôdzi NR SR budú poslanci rokovať o vládnych návrhoch zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, zákona o elektronickom výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií a zákona o podmienkach prevodu majetku štátu.

Po prerokovaní týchto zákonov v pléne bude hneď na nasledujúcej mimoriadnej schôdzi čeliť minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny poslaneckému návrhu na jeho odvolanie. Prvé dva spomínané zákony by mali začať platiť už od februára, preto bolo potrebné zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu.

Podľa programu majú totiž poslanci prvú tohtoročnú schôdzu naplánovanú až 2. februára. Návrhy zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja a zákona o elektronickom výbere mýta odobrila vláda v piatok na mimoriadnom rokovaní, kde schválila aj ich prerokovanie v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní.

Na základe novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja by sa mala znížiť spotrebná daň z nafty zo súčasných 0,481 eura za liter na 0,368 eura za liter. Premiér pritom v úvode týždňa avizoval zníženie iba na úroveň 0,391 eur za liter nafty. Zníženie spotrebnej dane z nafty navrhol premiér Robert Fico ako kompenzáciu pre dopravcov za zvýšené náklady spôsobené zavedením elektronického výberu mýta.

Predseda vlády však podmienil tento krok znížením počtu ministerstiev. Vláda v novele zákona o elektronickom mýte navrhuje zníženie výšky pokuty za priestupok v prípade, že vodič nezadá údaje alebo zadá neúplné či klamlivé údaje do palubnej jednotky, prípadne ich nesprístupní správcovi výberu mýta alebo ním poverenej osobe.

Výška pokuty za priestupok má v blokovom konaní predstavovať 120 eur a v správnom konaní 160 eur. Doterajšia výška pokuty za priestupok v blokovom konaní je 1 655 eur a v správnom konaní 2 655 eur. Od platenia mýta budú podľa ministra dopravy oslobodené obecné vozidlá hasičského záchranného systému, o čo požiadali samosprávy.

Od mýta budú oslobodené aj automobily Policajného zboru. Parlament sa bude do tretice zaoberať vládnym návrhom zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Novela mení organizačnú štruktúru Fondu národného majetku (FNM).

Na jej základe by mala vláda ročne usporiť asi 1,6 mil. eur a zredukovať počet zamestnancov fondu z 90 na približne 50. FNM plnil svoju funkciu hlavne v časoch privatizácie štátneho majetku. V súčasnosti vykonáva najmä činnosti súvisiace s ukončením uspokojovania reštitučných nárokov, prebiehajúcimi súdnymi spormi, splnením všetkých doposiaľ „otvorených“ privatizačných zmlúv, vrátane vysporiadania súvisiacich záväzkov, resp. pohľadávok.

Súčasný stav organizačnej a personálnej štruktúry FNM je z uvedeného dôvodu ekonomicky zaťažujúci a nepotrebný, preto ministerstvo hospodárstva navrhlo vnútornú reštrukturalizáciu. Ak zákon nájde dostatočnú podporu medzi poslancami NR SR, platiť by mal od 1. júla.

Nasledujúcu, 46. mimoriadnu schôdzu NR SR zvolal šéf parlamentu tiež na stredu. Na žiadosť 34 poslancov bude plénum rokovať o návrhu odvolať ministra dopravy Ľubomíra Vážneho za zle pripravené zavedenie elektronického mýta.

Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády má Vážny za sebou podporu Ficovho kabinetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu