Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pracovníka veže za incident v Írsku preškolia

Popradské letisko
Popradské letisko

BRATISLAVA - Pracovník riadiacej veže popradského letiska bude za podiel na incidente s výbušninou v Írsku stiahnutý zo služby a čaká ho preškolenie. Napísal to dnes denník Plus jeden deň.

Trhavinu si z letiska odniesol v batožine náhodný cestujúci, ktorému ju zabudol vybrať policajt počas cvičenia psov. Odletu lietadla mohla ešte zabrániť veža, jej pracovník však pilotovi nahlásil, že v lietadle je len atrapa bomby, hoci dostal informáciu, že výbušnina je skutočná.

"Letecký úrad upozornil na nedostačujúci postup pracovníka letového dispečingu. Bude stiahnutý zo služby, preškolený a preskúšaný," citoval denník hovorcu ministerstva dopravy Stanislava Jurikoviča. Dodal, že zamestnanec sa bude môcť do služby neskôr vrátiť.

Výbušnina spôsobila v Írsku poplach. Nič netušiaceho Slováka zatkli a írski politici žiadali vysvetlenie. Po incidente prišiel o funkciu riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) odstúpiť odmietol a podržal ho aj jeho stranícky šéf, premiér Robert Fico. Opozícia naopak navrhla v parlamente ministrovo odvolanie. Na zosadenie Kaliňáka však nemá dosť hlasov.

Aféra s výbušninou mala veľký ohlas vo svetových médiách, ktoré chybu policajtov komentovali ostrými článkami a titulkami. Postup polície kritizovali aj viacerí bezpečnostní experti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu