Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kamionisti upozorňujú na chyby pri mýte, Vážny ho obhajuje

Minister dopravy Ľubomír Vážny
Minister dopravy Ľubomír Vážny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister dopravy Ľubomír Vážny dnes pred niektorými poslancami a autodopravcami opäť obhajoval elektronické mýto a vysvetľoval plánované zmeny v nastavení systému.

Napriek búrlivej debate boli kamionisti s argumentmi ministra nespokojní a upozorňovali na viaceré nedostatky mýta ako aj množstvo reklamácií palubných jednotiek, ktoré pohyb vozidiel na spoplatnených cestách zaznamenávajú.

Pôvodne mal Vážny o novom systéme hovoriť pred členmi parlamentného výboru pre hospodársku politiku. Keďže sa však koaliční poslanci ospravedlnili, výbor nezasadol a minister hovoril najmä so zástupcami opozície a kamionistami.

"Nemám taký pocit, že mýto nefunguje," vyhlásil minister. Prepravcovia systém od spustenia začiatkom roka kritizujú a na protest proti jeho nastaveniu na päť dní zablokovali jednu z kľúčových ulíc v Bratislave a spomaľovali premávku v ďalších mestách. Premiér Robert Fico následne požiadavkám kamionistov ustúpil a prisľúbil aj zníženie spotrebnej dane na naftu.

Okrem toho by mali klesnúť pokuty za nesprávne nastavenie palubnej jednotky vo vozidle, na vozovkách by tiež malo pribudnúť označenie o ich spoplatnení. Novelu zákona o elektronickom mýte dnes predložilo do pripomienkového konania ministerstvo dopravy, po schválení vo vláde by ho mal parlament prerokovať v skrátenom konaní. Novela by mala byť účinná od februára.

Dopravcovia však upozorňujú na razantný nárast svojich nákladov po zavedení mýta, nepáči sa im ani spoplatnenie ciest prvej triedy, aj keď vláda do konca januára dočasne výber poplatkov na týchto komunikáciách pozastavila.

Zopakovali tiež výhrady, že mýto musia zaplatiť i na cestách druhej či tretej triedy, ktoré križujú spoplatnené komunikácie. Tieto nedostatky by sa podľa ministra mali odstrániť, jeho úrad v súčasnosti zbiera informácie o problémových úsekoch. Následne plánuje zvýšiť počet spoplatnených úsekov. Prepravcovia tvrdili, že štát aj prevádzkovateľ mýta SkyToll mali systém lepšie pripraviť. Opozícia Vážneho vyzvala, aby mýto pozastavil na pol roka a počas tohto času chyby opravil.

Zástupca Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček dnes ministra upozornil na množstvo reklamácií palubných jednotiek. Z vyše 90.000 vydaných prístrojov vraj prišli sťažnosti na viac ako 20.000 prístrojov. "Nech je tá chyba akákoľvek, nech je to akákoľvek reklamácia, nech je to akýkoľvek problém, je to 20.000 problémov," uviedol Polaček.

Vážny sa k tomuto údaju prepravcov nevedel vyjadriť, podľa neho prevádzkovateľ mýta doposiaľ dostal okolo 300 reklamácií na palubné jednotky. SkyToll poskytne stanovisko k problémom popoludní.

Elektronické mýto sa vzťahuje na vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony. Spoplatnených je vyše 2000 kilometrov ciest v krajine, väčšinu tvoria cesty prvej triedy. Okrem toho musia vodiči platiť aj za jazdu po diaľniciach a rýchlostných cestách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu