Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Opitý dobodal bezdomovca, bránil sa, že naňho spadol!

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Meninová oslava dvoch banskobystrických mladíkov sa skončila smrťou bezdomovca a ťažkým zranením ďalšieho.

K udalosti došlo ešte v lete 2006, súd však až dnes za zabitie a napadnutie vyniesol konečný verdikt. Pavlovi Hruškovi (23) a Petrovi Kováčovi (22) súd potvrdil tresty po päť a pol roka nepodmienečne. Jeden z útočníkov sa dokonca snažil hájiť tvrdením, že bezdomovca nedobodal, ale opakovane ho bodol tak, že v opitosti naňho spadol.

Obžalovaní priznali, že boli opití, keď sa v noci z 1. na 2. júla rozhodli ísť do mestskej časti Radvaň „riešiť“ problém s tamojšími bezdomovcami. Prekážalo im, že žobrú a otravujú ľudí. V jednom z panelákov napadli Milana Chriašteľa (35), ktorého bili a kopali. Bezdomovec mal gangrénu a nemohol pred násilníkmi ujsť, Peter Kováč mu napriek tomu zasadil viacero bodných rán.

Ich druhou obeťou sa stal bezdomovec Štefan Biras (43), ktorému sa však podarilo ujsť. Skončil s viacerými ťažkými poraneniami tváre, rúk a nôh. Medzičasom zomrel aj on.

Pavol Hruška svoje konanie oľutoval s tým, že nikoho nechcel zabiť. Jeho komplic Peter Kováč tvrdil, že bezdomovca nechcel pichnúť. Tvrdil dokonca, že bezdomovca opakovane bodol, keď vstával, pretože spadol a bol opitý. Znalkyňa však potvrdila, že rozhodujúce bodnutia nevznikli pri páde obžalovaného na obeť. Napadnutí bezdomovci mali rôzne zranenia, vrátane polámaných rebier, spôsobené údermi a kopancami.

Odvolací súd poukázal na to, že tresty odňatia slobody pre mladých násilníkov sú mierne. Zaslúžili by si tresty vyššie, ale odvolací senát ich nemohol uložiť, pretože chýbalo odvolanie prokurátora. Sudca hneď nariadil aj výkon trestu a odsúdeného Pavla Hrušku odviedli z pojednávacej miestnosti priamo do väzenia, jeho komplic Peter Kováč na súd neprišiel. Súd vydá príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu