Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Opozícia chce odvolať ministra dopravy

Ján Figeľ, Mikuláš Dzurinda a Pál Csáky
Ján Figeľ, Mikuláš Dzurinda a Pál Csáky

BRATISLAVA - Trojica opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK podá v parlamente návrh na odvolanie ministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). Vyčítajú mu chyby pri zavádzaní elektronického výberu mýta, ktoré následne vyvolali niekoľkodňové protesty autodopravcov.

Doteraz ministri pokusom opozície o odvolanie z funkcie odolali, koaličné strany majú totiž v parlamente pohodlnú väčšinu.

Opozícia sa rozhodla pokúsiť o zosadenie Vážneho po tom, čo premiér Robert Fico (Smer-SD) pristúpil na väčšinu požiadaviek nespokojných prepravcov. Tí okrem iného presadzovali pozastavenie výberu mýta či zníženie spotrebnej dane z nafty. Predseda vlády kamionistom prisľúbil pokles dane aj dočasné pozastavenie výberu mýta na väčšine spoplatnených ciest.

"Týmto dnešným postojom predseda vlády potvrdil, že minister nezvládol svoju zodpovednosť, preto budú tri opozičné parlamentné strany iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady za účelom vyslovenia nedôvery ministrovi dopravy," vyhlásil šéf KDH Ján Figeľ.

Mýtny systém funguje od začiatku roka, poplatky musia platiť nákladné vozidlá od 3,5 tony aj autobusy za jazdu po diaľniciach a ďalších cestách. Napriek protestom domácich kamionistov a kilometrovým kolónam zahraničných vozidiel na hraniciach Vážny v predchádzajúcich dňoch mýto obhajoval a tvrdil, že bolo zavedené veľmi dobre.

Opozícia sa doposiaľ 12-krát neúspešne pokúsila v parlamente odvolať niektorého z členov vlády. Naposledy sa snažila zosadiť ministra výstavby Igora Štefanova (nominant SNS), poslanci vládnych strán ho však podržali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu