Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Trapas a fiasko, tvrdia kamionisti v Svrčinovci 

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SVRČINOVEC - Červenkasté oči od únavy, zuby drkotajúce od chladu a znudené výrazy v tvárach. I takto dnes vyzerali desiatky vodičov kamiónov, ktorí po nedávnom zavedení mýta čakali v dlhej kolóne na slovensko-českom hraničnom priechode Svrčinovec-Mosty u Jablunkova na prístroje počítajúce prejdené kilometre.

Problémy so zavedením mýta na Slovensku označili za trapas, fiasko či veľmi zlú reklamu pre krajinu. Slovensko sa tak vraj stalo negatívnym európskym unikátom. Na bývalej colnici v Svrčinovci, odkiaľ si bolo možné odniesť palubnú jednotku, sa dopoludnia na úzkej chodbičke tiesnili naraz asi dve desiatky šoférov.

Kontrolovali si poradovník na nástenke, nudu zaháňali vtipmi a rečami o ženách. Potleskom vyprevádzali šťastlivcov, ktorí si pod pazuchou odnášali palubné jednotky a sústrastnými pohľadmi vítali ďalších čakateľov na šmykľavej chodbičke.

"Bol som zhrozený. U nás doma sme vôbec nevedeli, že na Slovensku sa zavádza mýto, nebola žiadna kampaň. Prišiel som na hranicu a už tu čakám jedenásť hodín. Je to strašné," krútil hlavou šofér nákladného vozidla z Estónska, meno však neprezradil.

Úradníci vybavujúci šoférov sa usmievali, napriek návalu neboli nervózni. S novinármi sa baviť príliš nechceli, všetko vraj išlo dopoludnia bez väčších problémov. Na konci chodby rozdávala dvojica dievčat šoférom zdarma čaj, kávu a napolitánky, popoludní údajne privezú aj teplé jedlo. Vodiči si mohli odskočiť na mobilný záchod na neďaleké parkovisko.

Cestu od Svrčinovca do Mostov u Jablunkova okolo obeda lemovala takmer šesťkilometrová kolóna kamiónov. Viacerí chlapi postávali v skupinkách pri svojich autách a poťahovali z cigariet. Neprekážal im ani poletujúci sneh.

"Je to des a hrôza. Slovensko ťažko nezvládlo mýto. Jazdím po svete, ale niečo také som ešte nezažil. Proviantu mám dosť, je tu ale veľa chlapov, ktorí na to nie sú pripravení a tých mi môže byť akurát ľúto," povedal český kamiónista Jiří Kurfirst z Říčan. Do kolóny sa vraj zaradil o šiestej ráno, od niekdajšej colnice ho okolo obeda delilo asi päť kilometrov. Napriek zápche sa snažil žartovať, konečne mal totiž čas urobiť si poriadnu manikúru.

Stihol si tiež odskočiť do neďalekého lesíka aj na malú potrebu, keďže prenosný záchod bol ďaleko. Žltej farby na snehu postupne pribúdalo, lebo svoje telesné potreby si takto uspokojili i ďalší vodiči. Kurfirst sa bál, že na Slovensku skysne ešte na ďalších pár hodín.

"Na colnici v Svrčinovci vraj teraz palubné jednotky nemajú. Pred chvíľou sa vrátil kolega, ktorý stojí za mnou a zbytočne šliapal päť kilometrov tam a päť naspäť. Majú ich len od áut, ktoré sa ich rozhodnú vrátiť, keď vychádzajú zo Slovenska a tie potom dostane prvý v kolóne," poznamenal šofér smerujúci do Svitu. Úradníčka na colnici však tvrdila, že zariadení majú dostatok. Aj Poliak Darek Grandos sa posťažoval, že obdobný chaos pre mýto v Európe ešte nezažil.

"Všade stojíme tak 15 minút a nie 15 hodín," upozornil. Dlhé kolóny áut v okolí Svrčinovca stoja už niekoľko dní. Poriadková služba vo vestách s nápisom "Mýto" vodičov ocenila, že napriek ťažkostiam sa nesprávali arogantne a agresívne. "Ťažko povedať, ako dlho tu budú ešte kolóny. Musia to vydržať šoféri, musíme to vydržať aj my," dodal jeden zo strážnikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu