Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kamionisti chceli spanilú jazdu Bratislavou

Vodiči nákladných áut chceli urobiť Zobraziť galériu (2)
Vodiči nákladných áut chceli urobiť "spanilú jazdu Bratislavou".

BRATISLAVA - Desiatky kamiónov dnes ráno zablokovali jednu z kľúčových ciest na východe Bratislavy. Rožňavskú ulicu zatarasili v smere do centra, polícia presmerovala autá vchádzajúce do hlavného mesta inou trasou.

Nákladní dopravcovia tvrdili, že pôvodne chceli vo väčšom počte prejsť cez mesto, polícia ich však vraj zastavila. Protestujúci sú nespokojní s novým systémom elektronického mýta.

"Situácia je v tejto chvíli nezvládnuteľná, do Bratislavy smerujú vodiči z celého Slovenska," povedal zástupca Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček. Dnešný protest podľa neho vznikol spontánne, únia sa chce k situácii vyjadriť po popoludňajšej tlačovej besede ministra dopravy Ľubomíra Vážneho. Únia už tento týždeň organizovala petíciu proti mýtu na benzínových pumpách.

V kolóne na Rožňavskej uviazli aj osobné autá a trolejbusy mestskej hromadnej dopravy, ktoré z nej neskôr odchádzali. Polícia na miesto vyslala hliadky a odkláňa dopravu na Vajnorskú ulicu. Podľa hovorcu bratislavského krajského riaditeľstva polície Františka Peczára sa blokáda začala približne o 7:00 ráno. Odhadol, že v kolóne zostalo stáť asi 50 kamiónov, samotní dopravcovia hovorili o vyššom počte.

"To mala byť akože taká spanilá jazda cez Bratislavu krížom, ale polícia nám zabránila v pokračovaní a odstavila nás," priblížil popradský autodopravca Igor Škrovina. Policajti podľa zistení kontrolovali kamionistom doklady a dokumentovali priestupky proti plynulosti premávky. Polícia sa vraj pokúšala dohodnúť s vodičmi na trase, po ktorej ich vyvedie cez mesto.

Približne dve desiatky kamiónov podľa Peczára zostali predpoludním stáť aj na benzínovej pumpe na diaľnici D2 neďaleko Lamača na príjazde do Bratislavy z Česka. "Zatiaľ sa o nič nepokúsili, monitorujeme tú situáciu," poznamenal hovorca. Podľa jedného z autodopravcov policajti bránili kamiónom, ktoré sa zhromaždili na čerpacej stanici, pokračovať v jazde. Neskôr im vraj dovolili postupne odísť.

Elektronický výber mýta pre vozidlá nad 3,5 tony zaviedlo Slovensko od 1. januára. Registrácia do systému niekoľkokrát skolabovala a najmä zahraniční vodiči kamiónov uviazli na hraniciach v zápchach, keď čakali na palubné jednotky.

Počas stredajšieho sviatku Troch kráľov prebiehala mýtna registrácia na vstupoch do krajiny plynule s výnimkou kolóny na hraničnom priechode Svrčinovec, ktorá sa dnes dopoludnia opäť predĺžila. Na vybavenie čakali približne dve stovky šoférov. Kamióny v noci na dnes zablokovali pre mýto aj príjazd na Slovensko cez hraničný priechod Břeclav - Kúty.

Dopravcovia z UNAS v utorok varovali, že možno pristúpia k blokáde diaľnic. Novému mýtu vyčítajú nepripravenosť, žiadajú zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt a dane z motorových vozidiel, pozastavenie prevádzky mýta, ako aj označenie spoplatnených úsekov ciest dopravnými značkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu