Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nespokojný Česmad chce od ministra nápravu

Spanilá jazda dopravcov v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Spanilá jazda dopravcov v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S elektronickým výberom mýta, ktoré sa na Slovensku spustilo od začiatku roka, je nespokojný aj Česmad Slovakia. Združenie dopravcov kritizovalo, že kamionisti musia za niektoré úseky platiť aj dvakrát a nielen toľko, čo prejazdia.

Ministra dopravy Ľubomíra Vážneho preto chcú v piatok požiadať o zmenu legislatívy alebo dočasné pozastavenie systému, pokiaľ sa problémy nevyriešia. Dnes to povedal generálny tajomník Česmadu Pavol Reich. Podľa združenia je v súčasnosti rozpor v legislatíve, podľa ktorej by mali vodiči vozidiel nad 3,5 tony platiť mýto podľa prejazdených kilometrov na spoplatnených úsekoch.

"Momentálne sa dopravcom spoplatňujú aj úseky, ktoré reálne neprešli a v niektorých prípadoch platia za jeden úsek cesty aj dvakrát," uviedol Reich. Jeden z prepravcov údajne zaplatil pri ceste z Malaciek smerom na hraničný priechod Kúty-Břeclav pri použití komunikácie prvej triedy aj diaľnice mýtny poplatok 8,632 eura, zatiaľ čo spiatočná cesta ho pri použití samotnej diaľnice vyšla na 5,63 eura.

"Jedna vec je buď urýchlene spraviť novelu vyhlášky, aby sa tie vymedzené úseky platili - koľko kto prejde, toľko zaplatí, alebo nezostáva nič iné, pouvažovať aj nad možnosťou, že by sa prípadne pozastavil ten systém na mesiac január, a že by sa to doriešilo," povedal Reich. Česmad chce tiež pre dopravcov presadiť možnosť požiadať štát o náhradu škody, ktorá im chybou v systéme vznikla.

S ministrom dopravy plánuje združenie rokovať aj o situácii na hraničných priechodoch, ktoré pri vstupe na Slovensko zablokovali kilometrové kolóny kamiónov. Dôvodom je potrebná registrácia do mýtneho systému. Česmad plánuje opäť požiadať o zavedenie takzvaného "ticket systému", ktorý by mal umožniť vodičom vozidiel prechádzajúcim cez krajinu jednoduchšie zaplatiť za mýto bez toho, aby si museli zaobstarať palubnú jednotku.

Použitie tohto systému pritom povoľuje aj zákon a je pripravené na ôsmich hraničných priechodoch. Na nedostatky nového mýtneho systému už od konca vlaňajška upozorňuje Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá združuje malých a stredných nákladných dopravcov. UNAS začiatkom týždňa zorganizoval petíciu proti mýtu a nevylúčil ani ďalšie akcie. Počas dneška desiatky kamiónov zablokovali jednu z kľúčových ciest na východe Bratislavy, išlo vraj o spontánny protest niekoľkých dopravcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu